En WordPress hjemmeside er en fuldt ud professionel hjemmeside, men det er nok ikke det, de fleste umiddelbart forbinder med ordet “hjemmeside”. Mange tænker nok nærmere på en blog, når de hører ordet WordPress. Det er da heller ikke helt forkert, da programmet er det førende på markedet, når det handler om mere rendyrkede blogs.
Men det er ærgerligt, hvis tanken stopper der. WordPress kan så meget andet også. Gennem de seneste år har det udviklet sig til at være så avanceret og fleksibelt, at man sagtens kan bruge det til at lave alle former hjemmesidedesign.
WordPress hjemmesider giver dig uendeligt mange muligheder uden, at der kræves stor teknisk indsigt eller kendskab til kode. Ikke mindst gør en brugervenlig opbygning det muligt, at lave sin egen hjemmeside eller arbejde videre med et købt WordPress hjemmeside design.
Hvordan virker en WordPress hjemmeside?
WordPress er et internetprogram, der betjenes gennem din browser. Programmet skal altså ikke installeres på din computer, men derimod på en webserver ved et webhotel.
WordPress er det funktionelle fundament, der styrer dit indhold og sidens struktur. Man udvider så systemet med såkaldte WordPress temaer (designskabeloner) og forskellige udvidelser (Plug-ins).
Tema & pluginforklaring:
- Et tema er en form for ekstra lag, der bestemmer sidens udseende uden at ændre på struktur og indhold
- Et plug-in er en større eller mindre udvidelse, der udvider eller tilføjer en eller flere funktioner
Temaer kan være meget simple, eller de kan være så avancerede, at man har stor frihed til selv at designe og tilføje funktioner uden at kende det mindste til kode eller programmering.
Der findes oceaner af gratis og betalte temaer, som tilbyder lige så mange muligheder for design og funktionalitet. Man kan også få lavet et unikt tema helt fra bunden, hvis der er plads i budgettet.
Derfor valgte jeg WordPress som hjemmeside platform
I 2010 fik jeg min første WordPress hjemmeside. Jeg var blevet træt af min visne statiske hjemmeside, og ledte efter en brugervenlig og fleksibel hjemmesideløsning. Det var min højeste prioritet, at løsningen ikke krævede en masse kodning og anden teknisk viden.
Valget faldt på WordPress, som er et CMS system (Content Management System = Indholdsstyringsprogram). Jeg fandt hurtigt ud af, at en WordPress hjemmeside var brugervenlig og avanceret på samme tid. Tanken om et CMS system der håndterer indhold uafhængigt af design var enormt tiltalende. Jeg holder meget af at rode med design og funktioner på mine hjemmesider, så for mig var valget af WordPress ganske ligetil.
En af de store fordele du opnår med WordPress er netop, at du på kort tid kan vende op og ned på dit hjemmesidedesign uden, at du behøver at lave en masse om på dit indhold. Så hvis du kan lide at ruske op i tingene en gang imellem, er et CMS system det helt rigtige for dig også. Dertil skal dog siges, at et tema skifte oftest vil medføre en del arbejde.
Er en WordPress hjemmeside professionel nok til min virksomhed?
WordPress er et fuldt ud professionelt system. Et bedre spørgsmål er, om en WordPress hjemmeside også er det rigtige valg som firma hjemmeside?
Svaret er imidlertid langt fra sort eller hvidt, og valget kræver en del overvejelser om, hvad hjemmesiden skal bruges til. Men lad mig prøve at argumentere for og imod en WordPress hjemmeside med virksomhedsbrug i tankerne.
Ting der taler for:
Præsentation af kompetencer, ydelser og produkter
WordPress er et formidabelt værktøj til, at præsentere hvad du eller din virksomhed står for. De mange tilgængelige temaer (designskabeloner) giver let adgang til uendeligt mange funktioner såsom:
- Lækre billedslidere
- Videointegration
- Punktopstillinger
- Personpræsentation
- Kontaktformularer
- Spørgeskemaer
- Integration af sociale medier
- Og meget, meget mere
Gør det selv
Systemets brugervenlige opbygning gør det muligt for virksomheden at drifte hjemmesiden selv. En medarbejder vil hurtigt kunne beherske den basale håndtering af hjemmesiden. Hvis firmaet prioriterer og dyrker de muligheder en hjemmeside giver, vil det give god mening at medarbejderen også kunne håndtere WordPress hjemmesiden på et lidt højere plan.
Nyhedsfaktor
Blog delen gør systemet meget velegnet til situationer, hvor du eller din virksomhed ofte ønsker at opdatere kunder og interesserede om nyheder, nye produkter eller nye tiltag.
Dette er kernen af WordPress og blog kvaliteterne kan konkurrere med ethvert andet blog-system.
SEO
Søgemaskinerne elsker friskt indhold og sociale signaler, og en dynamisk side med periodiske udgivelser kan styrke din virksomheds SEO. En dynamisk side inspirerer også til aktiv deltagelse, hvilket giver sig til udtryk ved, at folk kan lægge kommentarer eller dele indlæg på de sociale medier.
Hjælp
WordPress er enormt udbredt og du kan altid finde hjælp hvis du har problemer. For eksempel er du altid velkommen til at søge inspiration her på siden. Jeg tilbyder desuden WordPress hjælp med coaching, support og undervisning.
Prisen
WordPress er helt gratis, og kan køre på selv det billigste webhotel. Dette gør systemet attraktivt for private, iværksættere, små virksomheder eller foreninger. Hvis du (med rette) er mistroisk over for gratis software, så behøver du ikke være nervøs i dette tilfælde. Der er store penge bag WordPress.
Som det så ofte er tilfældet med gratis ting, er formålet naturligvis at suge folk ind i et univers, hvor der er rig mulighed for at bruge penge.
Ting der taler imod:
Hvis din virksomhed arbejder med et stort produktsortiment, begynder WordPress i høj grad at tabe terræn til traditionelle HTML hjemmesider. I den situation har du formentlig alligevel budget til, at have adgang til permanent hjælp til web-udvikling.
Nogle virksomheder bruger begge dele, og supplerer en traditionel hjemmeside med et mere organisk CMS system til nyhedsdelen og arbejdet med sociale medier.
Er det svært at komme i gang?
Nej! Du kan være i gang og have en WordPress hjemmeside eller blog på få minutter. Langt de fleste webhoteller tilbyder en såkaldt ”1-klik” installation af WordPress.
Det er naturligvis klart, at du efter få kun har en tom WordPress hjemmeside eller blog, hvor der stadig er et stykke vej til målstregen. Dermed ikke sagt at det efterfølgende arbejde nødvendigvis er svært. Isoleret set er opgaverne ikke svære. Det kræver dog en målrettet indsats at få det grundlæggende overblik, og ikke mindst at få produceret gode tekster, billeder og anden grafik til siden.
Det kræver samtidig, at du har et rimeligt kendskab til at bruge en computer på nettet og de mest almindelige programmer som f.eks. tekstbehandling. Hvis du kan bruge internettet og skrive e-mails uden problemer, kan du også lære at lave en hjemmeside eller blog.
Hvad koster det at komme i gang?
WordPress er et gratis open source program, som du frit kan downloade på WordPress.org. Men en selvejet hjemmeside kan ikke gøres helt gratis.
De helt fundamentale udgifter er:
- Domænenavn
- Webhotel
- Det er ikke nødvendigt, men du kan måske med fordel investere i en god page builder eller et godt tema fra starten.
Det webhotel jeg anbefaler på nuværende tidspunkt, er Simply (tidl. UnoEuro). Her har jeg flere hjemmesider hostet, og jeg er indtil videre fuldt ud tilfreds. De tilbyder en god balance mellem pris og kvalitet. Deres produkt er faktisk imponerende, når man tager i betragtning, at der er tale om shared/delt hosting, hvor man deler pladsen med mange andre.
De tilbyder desuden et overskueligt kontrolpanel på Dansk.
Eksempel på WordPress hjemmeside pris:
Domæne registrering og oprettelse koster ca.:
110,- kr.
Det koster efterfølgende 45,- om året at have et domæne.
Oprettelse af webhotel og første år koster ved Simply (tidl. UnoEuro) fra ca.:
225,- kr.
Vælger du et gratis tema, er det samlede beløb nu på ca.:
335,- kr.
Tema
Der findes masser af gratis WordPress temaer, som kan være ganske udmærkede. De gratis temaer er imidlertid meget ofte blot stærkt begrænsede smagsprøver på den betalte udgave. Men et gratis tema er et godt sted at starte. Et rigtig god råd er at vælge et gratis tema, der kan udvides til en betalt version på et senere tidspunkt.
Hvis du kan forudse, at du vil være glad for flere funktioner og lettere adgang til ændringer af dit design, kan du med fordel købe et mere avanceret og fleksibelt tema fra starten. Det sparer dig for en del tid i forhold til, at skulle lave siden om indenfor kort tid.
Investeringen er til at overskue, og der findes mange fine temaer i prisklassen 250-450,- kr. Hvis du vælger at købe et godt tema, er der mange muligheder, så giv dig selv god tid til at vælge det rigtige.
Er det sikkert nok?
Vi er jo desværre alle plaget af et betændt internet, og WordPress slipper da heller ikke for forsøg på fusk. Hjemmesidesikkerhed bør derfor altid have høj prioritet for at holde siden sikker for de besøgende. Der findes heldigvis mange muligheder for, at gøre det svært for dem der ønsker at ødelægge det for andre.
Der findes adskillige sikkerhedsudvidelser, og et sådant plug-in er da også det første man installerer på en ny side. Desuden findes der diverse tjenester, der tilbyder en forbedret hjemmesidesikkerhed. De tager sig dog ofte godt betalt, men det er en mulighed, man kan se på hen ad vejen.
Sikkerheden kan dog ikke begrænses til at installere et plugin. Ligesom alt andet software skal/bør vedligeholdelse være en naturlig del af eje en hjemmeside. På den måde bliver kendte sikkerhedshuller lukket hurtigst muligt, for at gøre livet mere besværligt for hackere.
SSL certifikat
SSL kryptering er det nye sort indenfor hjemmesidesikkerhed, og det er en faktor der kan påvirke din placering i søgeresultaterne i positiv retning. Den lille hængelås og dét at det almindelige http er udvidet til https signalerer et aktivt og godkendt SSL certifikat.
SSL er udpræget vigtigt, når der tages imod kreditkort oplysninger og anden personfølsom information. Så hvis du tager imod penge på din side, bør SSL være en selvfølge.
Alternativer til WordPress
Alternativerne til en fuldblods selvejet WordPress hjemmeside er mange. Det kunne være at vælge et andet CMS system eller en af de utallige nøglefærdige hjemmesideløsninger. Du behøver blot at søge efter billig hjemmeside eller lignende for at blive præsenteret for et utal af tilbud.
Vær dog opmærksom på at der mange gange er tale om betalte abonnementer. Disse systemer er også typisk mere indkapslede systemer, som kan begrænse dine muligheder i det lange løb. Husk desuden at sikre dig at du let kan tage dit indhold med dig, når/hvis du ønsker at skifte system.
WordPress.com
Hvis du ender med at fravælge en selv-hosted WordPress side, vil min anbefaling til en nøglefærdig løsning ville være WordPress.com, som er den servicerede gren af WordPress.
Her kan du lave en helt gratis side på få sekunder hvor du kan få en fornemmelse af hvad WordPress er. Der er en del forskelle, men de to udgaver virker i grove træk på samme måde.
En umiddelbar ulempe er, at ordet ”wordpress” indgår i dit domæne og, at der kan blive vist reklamer, som du ikke tjener noget på. Disse ulemper man dog kan betale sig fra. For eksempel kan du for under 100,- kr. om året få koblet dit eget domæne til kontoen. Herefter vil din URL ligne enhver anden hjemmesideadresse.
Desuden er din side pr. automatik SSL krypteret, hvilket ikke er en stor fordel.
Den primære fordel ved den lette løsning er, at man kan lære WordPress at kende uden at skulle røre ved teknikken. Man er dermed klar til at tage springet, den dag man vil klare det selv. Hos WordPress.com er det heller ikke noget problem at tage sit indhold med til sin egen WordPress hjemmeside på et senere tidspunkt.
Den ”rigtige” version
Jeg vil dog til enhver tid anbefale den version, som bliver installeret på dit eget webhotel. Det er den udgave, som de fleste brugere anser for at være den ”rigtige” udgave af WordPress. Her har du helt frie hænder, og du bestemmer det hele selv. For mig ville ulemperne og begrænsningerne ved den servicerede udgave på sigt begrænse min handlefrihed for meget. Man kan dog som sagt betale sig fra mange ulemper, men så begynder det også at koste.
WordPress hjælp?
Da WordPress er så udbredt og samtidig forholdsvis let at lære, er der mange der fortæller om den mere tekniske brug af programmet, undertegnede inklusive. Imidlertid er WordPress elementet faktisk en relativ lille del af hjemmesidearbejdet, når man er kommet rigtigt i gang.
Min erfaring er, at der går utroligt meget tid med, at lære alt det omkringliggende der hører med til at have en hjemmeside. Det er ingen sag at få en hjemmeside i gang og lære at bruge de primære funktioner WordPress. Det er noget andet at få alle elementerne til at fungere sammen, og ikke mindst at din side bliver set af andre end din familie.
Når du når ud over de basale programfunktioner, bliver hjælpen bliver mere spredt og mindre udbredt.
Eksempler på andre vigtige opgaver:
- SEO- Søgemaskineoptimering (den helt store tidsrøver)
- Billedbehandling
- ”Kommunikation” med søgemaskinerne (analyse og kontoadministration)
- Integration af sociale medier
- Hjemmesidesikkerhed
- Indtjeningsmuligheder
- Finde og teste gode værktøjer og tjenester