Blog indlæg

Iværksætter hjemmeside | Købe eller “Gør det selv”?

Featured billede til artiklen. "Iværksætter hjemmeside, købe eller "Gør det selv"?". Grå-blåt design med tre horisontale felter, mørkest i midten.

En iværksætter hjemmeside kan være mange ting. Det kan være alt lige fra en enkelt side med dine kontaktoplysninger, til en moderne og indbydende portal til din nye virksomhed. Spørgsmålet er, hvornår og hvordan man kommer i gang med en hjemmeside.

Som iværksætter er der jo nok at se til, og etableringen af en hjemmeside kan virke uoverskuelig, hvis man ikke har erfaring med den slags. Hvis du allerede er aktiv på de sociale medier, kan det være fristende at starte dér eller måske endda nøjes med at bruge LinkedIn, Facebook, o.l.

Men din virksomhed har brug for et online omdrejningspunkt, som du har fuld kontrol over. De sociale medier er et uundværligt supplement, men de har alle den vigtige ting tilfælles, at du ikke har den fjerneste indflydelse på, hvordan de virker og udvikler sig. Det kan være risikabelt at basere din grundlæggende online tilstedeværelse på et medie, der kan være gået af mode næste år.

En hjemmeside kan ingen tage fra dig. Så længe du betaler dit domæne og webhotel, er din hjemmeside et aktiv, der arbejder for dig 24 timer i døgnet året rundt.

Hvilken løsning passer bedst til en iværksætter hjemmeside?

Når/hvis du beslutter, at du skal have en hjemmeside til firmaet, er det første store spørgsmål hvilken hjemmesideløsning, der er den rigtige for dig og din virksomhed? Hvordan gennemskuer du de mange muligheder og ikke mindst de mange gratis tilbud, der ofte har til formål at suge dig ind i diverse betalte abonnementer?

Jeg vil naturligvis foreslå, at du tager dig tid til at lave din egen research, eller i hvert fald danner dig et overblik over mulighederne. Som det første kan du spørge venner, bekendte, eller kolleger om de har gode erfaringer med de forskellige muligheder.

Men jeg vil samtidig anbefale, at du begrænser din research så meget som muligt, da du med stor sandsynlighed når frem til de 2 mest brugte hjemmeside løsninger alligevel. Særligt vil du med garanti støde på begreberne CMS, WordPress og Joomla.

CMS betyder “Content Management System” som kan oversættes til “system til styring af indhold”. Der findes flere platforme af denne art, men mest kendt er nok WordPress og Joomla.

Sort tavle med symboler der omkranser hovedbudskabet "Content Management System". Neders ses en hånd der holder et stykke kridt ved teksten.

Jeg har ikke den store erfaring med Joomla, men man kan i grove træk sige at Joomla, i sin grundform, har flere funktioner end WordPress, før man installerer udvidelser. Til gengæld er Joomla også væsentlig mere kompleks at arbejde med og er, efter min mening, alt andet end brugervenlig.

Da jeg for nogle år siden ledte efter en ny hjemmesideplatform, startede jeg med Joomla. Men efter nogle uger valgte jeg i stedet, at prøve WordPress, som jeg hele tiden hørte en masse godt om.

WordPress var legende let at arbejde med i forhold til Joomla, og jeg har ikke set mig tilbage, siden jeg valgte en WordPress hjemmeside, som også er det system, jeg anbefaler.

Hvorfor WordPress?

Som travl iværksætter vil du værdsætte, at WordPress er et let tilgængeligt system, som kan læres af alle, der har et grundlæggende kendskab til at arbejde med en computer. Du vil sætte stor pris på, at du let selv kan vedligeholde og opdatere din hjemmeside, og dermed holde udgifterne nede.

Der er naturligvis meget at lære, og selvom programmet i sig selv er relativt let at bruge, skal du være klar til at investere noget tid i at lave din egen hjemmeside.

En af de helt store fordele ved WordPress er muligheden for at have en blog samtidig med traditionelle hjemmesidefunktioner som f.eks. menuer og gallerier. En blog kan lyde lidt useriøst, men kan med stor fordel bruges til at informere kunder og interesserede om nyheder og anden løbende information.

WordPress er enormt udbredt, og er dermed så fremtidssikkert, som man kan forvente af et stykke software i dag. WordPress bliver brugt på mere en 70 millioner hjemmesider og blogs, og menes at drive mere end 20 procent af alle hjemmesider.

WordPress er kendt for at være godt til SEO, og kan dermed hjælpe dig i dit arbejde med søgemaskineoptimering. Ved hjælp af gratis WordPress udvidelser kan man endda gøre SEO indsatsen meget mere effektiv.

Her kan du læse meget mere om at have en WordPress hjemmeside.

Købt eller byg selv?

Næste beslutning er, hvordan du vil få din hjemmeside lavet. Har du budget til at få den lavet ude i byen, eller foretrækker du at lave den fra bunden selv for at holde knowhow og penge under eget tag?

Købt færdig

Den primære fordel ved et færdiglavet website er naturligvis, at man kan være hurtigt på nettet, mens man koncentrerer sig om virksomhedens primære funktion og drift.

Samtidig kan man med rette forvente, at siden opfylder kravene til en moderne og tidssvarende hjemmeside. Her tænker jeg dels på et moderne design, men også på fundamentale funktionelle egenskaber, såsom mobilvenlighed og hjemmesidesikkerhed.

Prismæssigt kan man finde færdige hjemmesider fra et par tusinde kroner for en simpel opstarts-side, til meget store beløb for skræddersyede sider.

Men træerne gror som bekendt ikke ind i himlen, og i den helt billige ende skal man naturligvis ikke forvente alverden.

Se hvad en færdig hjemmeside koster her ved Melfar Webdesign.

Købt færdig til gør det selv brug

Løsningen midt imellem er at købe et “gør det selv kit”, som jeg tilbyder her på siden. Det fungerer ved, at jeg installerer en designet og fungerende side på dit webhotel, hvorefter du selv udskifter tekster, billeder, og andet.

Denne løsning er selvfølgelig baseret på, at du har tid og lyst til, at sætte dig ind i hvordan WordPress og den installerede WordPress skabelon fungerer. Til gengæld har du med det samme en billig og velfungerende side at gå i gang med uden, at skulle lave en hjemmeside fra bunden.

Iværksætter hjemmeside til gør det selv brug

Hvis du har mod på at lave din egen hjemmeside, venter der en del arbejde forude. Til gengæld kan du også glæde dig til mange spændende og berigende “aha- oplevelser”, efterhånden som du mestrer de forskellige elementer af hjemmesidebyggeriet.

Det er spændende at arbejde med hjemmesider, og når du er kommet i gang, vil du hurtigt opdage, hvor stor en fordel det er for en iværksætter at være selvkørende i WordPress.

Brugervenlighed

WordPress er i sig selv forholdsvist ukompliceret, så snart man har styr på programmets struktur. Man skal dog huske, at der er mange andre ting forbundet med en velfungerende hjemmeside, og i særdeleshed hvis man ønsker at blive fundet af søgemaskinerne.

Man hører så ofte, at WordPress er let at bruge, hvilket principielt også er korrekt, hvis man sammenligner med meget andet software. Men der går trods alt hurtigt noget tid med at blive sat ind i tingene.

Jeg vil meget hellere kalde WordPress for let tilgængeligt, og jeg gør altid meget ud af, at gøre folk opmærksomme på, at det trods alt kræver en indsats at lære at lave en hjemmeside.

Selvkørende webmaster med fuld kontrol

I min optik er den helt store fordel ved at lave, eller i hvert fald vedligeholde sin WordPress side selv, at man opnår fuld kontrol med hjemmesiden.

Man skal ikke spørge nogen om noget, og ikke mindst skal man heller ikke betale for at få lavet hverken små eller store ændringer på siden. Man kan tilføje eller ændre billeder og tekst med et øjebliks varsel.

Løbende vedligeholdelse og opdateringer

En iværksætter hjemmeside er et salgsværktøj, der skal masseres løbende. Opgaverne er i sig selv ikke svære at håndtere, men tingene kan hele tiden forbedres og opdateres. Det kan derfor godt blive en dyr løbende post i regnskabet, hvis man ikke kan selv.

Prisen

Prisen for en ”gør det selv” WordPress hjemmeside er til at holde ud. WordPress er grundlæggende helt gratis, men man slipper dog ikke for visse løbende omkostninger, når man har sin egen hjemmeside på sit eget webhotel.

Uundgåelige faste omkostninger

Fortsat betaling af domænet er en fast del af at være hjemmesideejer. Men de 45 kroner det koster om året, kan forhåbentlig ikke få budgettet til at vælte, selvom man er iværksætter.

Webhotellet kan også fås ganske billigt. Dog kan prisen kan godt stige i takt med, at din trafik eller dine krav forøges. Et langt stykke hen ad vejen er et billigt webhotel imidlertid udmærket til de fleste behov. Det er dog værd at bemærke, at kvaliteten kan svinge voldsomt i dette prissegment.

Webhotel-markedet er en jungle og man bør se sig lidt omkring før man vælger. Min nuværende anbefaling er Simply (tidl. UnoEuro), som er et vældig populært webhotel med server på Dansk jord. Deres Basic Suite til ca. 200,- om året kan opfylde behovet for de fleste, der skal i gang med deres første hjemmeside eller blog.

Typiske valgfri omkostninger

Denne kategori vil ingen ende tage. Der findes endeløse muligheder for at udvide og forbedre sin side, og der er uhyggeligt mange fristelser, som kan gøre livet lidt lettere, og som måske endda kan forbedre din forretning.

Mit råd er for det meste lige at sove på det, hver gang du sidder med dankortet i hånden, og vil købe en lækker udvidelse eller online service.

Du vil meget ofte have mulighed for at prøve en gratis testversion, og i mange tilfælde kan man endda få helt gratis beskårede udgaver, så man kan prøve tingene ordentligt, før man handler. Læg også mærke til om der tilbydes fortrydelsesret.

Der er dog et par ting, jeg med ro i sjælen vil anbefale dig at overveje fra starten eller i hvert fald tidligt i forløbet. Begge dele kan undværes, men du vil have stor glæde af investeringen.

Et godt og fleksibelt WordPress tema (WordPress skabelon)

Et kvalitets WordPress tema er en god investering til erhversbrug. Man behøver dog ikke nødvendigvis at bruge penge på et tema, da der findes store mængder gratis temaer. Mange gratis temaer er ganske pæne, men er ofte blot stærkt begrænsede versioner, der skal friste dig til, at købe en udgave hvor du har adgang til alle de lækre funktioner.

Der er naturligvis også mange betalte WordPress temaer at vælge imellem. Prisen for et godt tema ligger mellem ca. 300-500 kroner. Måden de fungerer på varierer overraskende meget. Men fælles for betalte temaer er, at man har adgang til alle funktioner, support og opdateringer.

Markedet er stort, og på din jagt vil jeg foreslå dig at kigge forbi Divi, som laver nogle af de temaer, jeg ofte arbejder med i Melfar Web Design regi.

Med disse temaer har du uendelige muligheder for at designe og opbygge din side, uden at kunne skrive en eneste linje HTML eller CSS kode.

SEO software

Hvis du har planer om, at arbejde seriøst med SEO på din side vil jeg foreslå dig at investere i et SEO program. Et sådant program kan i høj grad forbedre og lette dit arbejde med at finde og følge dine søgeord og søgesætninger. Der findes også gratis muligheder for at finde information om søgeord, men et stærkt SEO værktøj sparer dig for en masse tid og kedeligt arbejde.

Desværre er dette et område som koster penge. Der findes meget dyre løsninger på nettet, som i de fleste tilfælde er online programmer med månedlige betalinger på 100 dollar eller mere. Men der findes også løsninger til mere spiselige priser.

Dit valg af hjemmeside løsning

Dit valg af hjemmeside løsning kommer naturligvis i høj grad an på, om du rent faktisk har tid til at arbejde med din hjemmeside, når det kommer til stykket.

Ja, der er mange penge at spare, men hvis du på den brugte tid kunne have tjent flere penge på andre måder, reduceres fordelene naturligvis.

Men der er som sagt rigtig mange fordele ved, at have en side, man selv kan administrere. Som et par eksempler til opsummering kan jeg nævne:

  • Hurtig og fleksibel ændring af tekst og medieindhold
  • Du sparer penge på konsulentbistand
  • Det er spændende at arbejde med hjemmeside
  • Du får en ny kompetence

Selvom du med tiden ønsker, at frigøre dig fra hjemmesidearbejdet hvis firmaet vokser, er dit arbejde ikke spildt. Du har da den fordel, at du kan give opgaven fra dig til en anden i firmaet. Dermed har du stadig fuld kontrol over hjemmesiden uden, at skulle gøre det hele selv.

WordPress-kurser og masser af tips og tricks

Som du måske har set allerede, tilbyder jeg, her på Melfar Web Design, store mængder gratis information der skal gøre livet lettere for WordPress brugere, lige fra privatpersoner til iværksættere og virksomhedsejere.

bloggen kan du løbende finde gode råd til din WordPress hjemmeside, teknisk hjælp og ideer til udvidelser og produkter.

Skrevet af:

Michael Glans

Web designer & 3d animator