Et WordPress tema er en form for grafisk udvidelse til WordPress. Man kunne kalde et tema for en WordPress skabelon i mangel af en bedre beskrivelse.
Temaet er det, der afgør, hvordan en hjemmeside eller blog ser ud lige fra fonte til farver. Mere avancerede temaer kan imidlertid også tilføje en masse funktioner.
I WordPress er indholdet adskilt fra design og funktioner. Dermed opnår man, at kunne ændre på en hjemmesides design på kort tid, uden samtidig at skulle ændre på indholdet.
Dette varierer dog lidt fra tema til tema. Efterhånden tilbyder de fleste temaer en mere avanceret byggeklodsbaseret opbygning af sider og indlæg.
Ingen vej uden om et WordPress tema
Man undgår ikke at skulle vælge et tema, da WordPress ikke kan fungere uden.
Funktionen af WordPress sikres ved, at man ganske enkelt ikke kan slette alle installerede temaer. For nye WordPress brugere lyder det nok underligt, at jeg skriver “alle installerede temaer”. Forklaringen er, at man godt kan have flere temaer installeret i WordPress. Derimod kan der principielt kun kan være et enkelt tema aktivt ad gangen *.
En helt ny WordPress hjemmeside indeholder automatik tre temaer, som er lavet af selveste WordPress. De udgiver hvert år et nyt og gratis tema som i år hedder “Twenty Sixteen” (2016).
Det nyeste tema tilføjes så denne lille triologi af temaer, som udgør en standard tema samling i nye WordPress installationer.
Disse standard temaer er dog oftest lidt kedelige, og det første man oftest gør i en ny WordPress installation, er da også at installere et mere spændende tema. Der findes tusindvis af gratis og betalte temaer til WordPress, som tilbyder vidt forskellige designs og funktionsudbud.
Hvor finder man så temaer?
Udbuddet af temaer er enormt, men herunder er et par tips til, hvor man kan starte jagten.
Gratis WordPress temaer
Et godt sted at lede efter et gratis tema er direkte ved WordPress, som tilbyder adgang til tusindvis af gratis temaer. Disse kan ses direkte fra din WordPress installation fra: ► kontrolpanel > udseende > temaer De samme temaer kan dog gennemgås lidt mere bekvemt på WordPress hjemmesiden gennem følgende link:
Betalte WordPress temaer
Gode betalte temaer fås fra ca. 200,- kr. og opefter.
Der er ofte tale om en årlig afgift, hvis man ønsker at modtage opdateringer og support udover det første år. (Temaet kan dog efterfølgende også bruges uden support og opdateringer, så længe det understøttes af WordPress).
* Undtagelse Ingen regel uden undtagelse og det skal for en ordens skyld nævnes, at man i een enkelt situation principielt godt kan have to aktive temaer på samme tid. Denne påstand er måske en smule akademisk, men når man benytter et såkaldt “child theme”, som er en slags “undertema”, der samarbejder med hovedtemaet, har man på en måde to aktive temaer.
I første omgang er dette dog uvæsentligt for de fleste nye brugere, og jeg vender tilbage til emnet i kommende indlæg.