Blog indlæg

Hvad er et child theme? | Web-ordbogen

Udvalgt billede til artiklen, "Hvad er et child theme?". Rødbrunt design med tre horisontale felter, mørkest i midten.

Et WordPress child theme er et lag, der ligger foran dit parent theme. På Dansk kan det udtrykkes som et barne tema der ligger foran forældertemaet.

Et child theme kan bruges til alt lige fra simple grafiske småjusteringer til komplekse specialdesignede sider, som kun bruger forælder temaer som framework (Strukturelt/funktionelt grundlag).

Der er oftest principielt tale om ét og samme tema, når et child theme refererer direkte til et forældertema. Enkelte temaleverandører arbejder som udgangspunkt med en framework+child theme struktur. Et godt eksempel på dette er Studiopress.

Et child theme til privat og anden simpel brug er helt gratis.

Begrebsoversigt

Disse sammenhænge er svære nok at forstå i sig selv og det gør det desværre ikke lettere at de Danske og Engelske begreber bruges i flæng. Men det er godt at kende de engelske begreber, da det stort set altid foregår på Engelsk, når man søger information om WordPress temaer på nettet.

Parent theme = forældertema = WordPress tema = WordPress skabelon

Child theme = barnetema = undertema

Framework = Strukturelt/funktionelt fundament for et child theme.

Hvordan virker et child theme?

Konceptet kan være lidt svært at forstå, så jeg vil lige træde et skridt tilbage og kort ridse op, hvad et WordPress tema egentlig er. 

I WordPress er tingene i grove træk opdelt i tre områder:

  • Indhold
  • Design
  • Funktion

I de fleste tilfælde lever dit indhold udelukkende i WordPress, mens sidens design udelukkende styres af dit tema. Sidens funktioner er derimod lidt mere opdelt, da et tema kan udvide de funktioner, der kommer fra WordPress eller ligefrem tilføje nye.

WordPress kan altså ikke vise din side uden et tema, og et tema er bare nytteløs kode uden WordPress. WordPress og dit tema er derfor på samme tid adskilte og uadskillelige enheder.

Teknisk forklaring

Det der overordnet sker, når WordPress skal vise din side til en besøgende er, at WordPress kigger i dit WordPress tema for, at se hvordan siden skal præsenteres.

Hvis du imidlertid har et child theme/undertema installeret, vil WordPress først se her om du har lavet ændringer på design eller funktioner i forhold til dit hovedtema. Dine ændringer har højere prioritet end den tilsvarende del i hovedtemaet, og vil derfor være det, der bliver vist på din side. Derefter fortsætter WordPress til hovedtemaet for, at hente resten af informationen.

I dit child theme kan du lave ændringer i både PHP og CSS kode (Cascading Style Sheet). Omfanget kan være alt lige fra en enkelt lille ændring af en skrifttype, til at definere hver eneste pixel på din hjemmeside.

Forskellige formål og forskelligt omfang

Til mere simple formål kopierer man ”blot” de nødvendige PHP eller CSS elementer fra hovedtemaet over i undertemaet, hvorefter man kan lave de ændringer, man har brug for. Dette er forholdsvis ukompliceret, og kan være enormt praktisk til selv små hjemmesider.

Et undertema kan også være meget omfattende og kan ligefrem definere hele sidens design. Man kan på den måde købe specielt designede sider, som bygger på et framework som man køber selvstændigt eller sammen med det nye undertema.

Du kan ligefrem købe færdige undertemaer som hyldevare, ligesom du køber færdige hovedtemaer.

Hvornår kan du bruge et child theme?

Du kan med fordel bruge et child theme I samme øjeblik, at du har behov for at lave ændringer på din side, som ikke kan laves fra den almindelige brugerflade i WordPress eller dit tema.

Med andre ord vil det vil sige situationer, hvor du skal ind i WordPress editor delen for at lave ændringen. Denne editor befinder sig under “udseende” menu punktet, og det er her, du kan ændre på din hjemmesides PHP og CSS kode.

Hvorfor?

Man kan ofte slippe afsted med at lave ændringer i editor panelet uden et child theme. Dog vil jeg fraråde dette, hvis du er begynder eller almindelig WordPress bruger.

Man kan utroligt let få lavet uopretteligt rod i tingene, og du bør i hvert fald lave en backup af din side, inden du ændrer på noget.

Der er primært to kæmpe fordele ved at benytte et child theme:

  • Hvis du tilføjer et child theme, kan du lave alle de ændringer du vil uden, at ødelægge dit hovedtema. Hvis du laver fejl, er problemet ikke større end, at du kan slette elementet fra dit child theme og tilføje en uændret udgave fra hovedtemaet.
  • Dine ændringer forbliver uændret, selvom du opdaterer dit tema. Uden et child theme forsvinder dine ændringer, når du opdaterer dit tema. (Dertil skal dog siges, at visse temaer tilbyder muligheden for at lave CSS ændringer i selve hovedtemaet. I disse tilfælde overlever dine ændringer alle tema opdateringer. Som eksempler kan jeg nævne de temaer, jeg arbejder med fra Elegant Themes.)

Hvem?

Alle kan principielt have fordel af et child theme. Dog vil det være at skyde over målet til en hobby side, hvor der aldrig vil opstå behov for mere end de grundlæggende WordPress og temafunktioner.

Man kan altid vælge at tilføje et child theme senere, når man har udviklet sine WordPress evner, og begynder at kræve lidt mere af hjemmesiden.

Skrevet af:

Michael Glans

Web designer & 3d animator