+45 25331903
mg@melfarwebdesign.dk
+45 25331903
mg@melfarwebdesign.dk

WordPress page builder begrebet er du med sikkerhed støt på, hvis du bruger, eller overvejer at bruge, WordPress til din hjemmeside eller blog.

En page builder er et WordPress plugin, der udvider de design- og funktionsmuligheder, som et traditionelt tema indeholder. En page builder tilbyder en visuel modulbaseret hjemmesideopbygning, hvilket gør web design mere tilgængeligt for alle interesserede (teknisk set i hvert fald).

Denne type WordPress plugin gør det muligt for web designere og andre, der ikke selv kan programmere at skabe deres helt egne WordPress designs og mere eller mindre komplekse hjemmesider og blogs.

Som altid er det svært at oversætte web begreber til Dansk. Det nærmeste jeg kan komme en oversættelse af page builder begrebet til Dansk er 'hjemmesidebygger'.

WordPress page builder begreber:
I det følgende vil jeg bruge de engelske betegnelser:

Lidt page builder historie

Page buildere er for så vidt ikke et nyt begreb. De har eksisteret i forskellige former i lang tid. Lang tid er selvfølgelig et relativt begreb, da WordPress kun har eksisteret siden 2008. Men når det drejer sig om teknologi, ved vi jo at tingene går stærkt.

Det hele begyndte med et page builder plugin fra Site Origin, som efter min bedste overbevisning var det første brugbare page builder plugin. Det var lidt tungt at arbejde med, men var ikke desto mindre det første plugin af sin art. Firmaet findes stadig, men har ikke formået, eller ønsket, at følge udviklingen.

Det hele blev meget mere brugervenligt og fleksibelt, da Elegant Themes revolutionerede temamarkedet med lanceringen af deres Divi tema tilbage i 2014. Elegant Themes var på det tidspunkt allerede en af de store spillere på temamarkedet.

Divi temaet var, og er stadig, det tema på markedet, som tilbyder de mest omfattende integrerede designfunktioner. Dog tæt fulgt af Elementor Pro.

Gutenberg

Med udgivelsen af Gutenberg tog WordPress de første vaklende skridt imod at være en page builder. Hvad deres langsigtede mål med Gutenberg er vides ikke, men faktum er, at WordPress, indtil videre, på ingen måde overflødiggør de page builder udvidelser, som er fokuspunktet i denne artikel.

Denne artikel

I denne artikel vil jeg fokusere på de tre største og mest udbredte page builder plugins til WordPress, nemlig:

WordPress Page builder definition

Til at starte med, er det vigtigt at få defineret page builder begrebet ordentligt, da begreberne ofte blandes sammen, og kan skabe lidt forvirring.

Man støder ofte på, at page buildere bliver kaldt forskellige ting. Det kan være:

Kun ‘tema’ betegnelsen er grundlæggende forkert. Der findes dog den enkelte undtagelse, at det meget kendte Divi tema indeholder page builderen af samme navn som en integreret del af temaet.

Bemærk at Divi stadig findes både som tema (med Divi builderen indbygget) og som selvstændigt WordPress Page Builder.

(Faktisk eksisterede Divi i længere tid kun som tema, og udkom først senere som et selvstændigt builder plugin, der kan bruges med andre temaer).

Page builder vs. theme builder

Ved første øjekast er der ikke den store forskel på de to begreber. Bag facaden er historien dog en helt anden!

WordPress page builder

Den basale page builder skal ses som et supplement til et tema’s grundlæggende design og funktioner. Selvom man har stor indflydelse på hjemmesidens design, så er indflydelsen principielt overfladisk, og begrænser sig i høj grad til indholdsområder som dikteres af temaet.

Eksempelvis har man ikke adgang til områder som:

For den almindelige bruger er dette ikke et problem. Man skal blot være opmærksom på at temaets grundlæggende design ikke kan ændres, med mindre man er i stand til at håndtere PHP, jquery og CSS (Cascading Styel Sheet).

WordPress page/theme builder

Når man arbejder med WordPress professionelt, eller som avanceret bruger, er det hér det bliver rigtigt interessant.

En theme builder åbner nemlig en masse døre ind til selve maskinrummet i WordPress. Faktisk fjerner denne type hjemmeside bygger stort set alle begrænsninger for såvel design som funktionalitet.

Er temaer så elimineret?

Nej, desværre. Faktisk skaber en WordPress theme builder et pudsigt ingenmandsland ved, at et tema på een gang bliver overflødigt, men samtidig stædigt holder på sin indflydelse på visse områder.

Denne ‘både/og’ situation kan være ret irriterende, da theme builder og tema på nogle områder falder over hindanden.

Temaets design og funktionelle elementer kan godt slukkes, men det kræver manipulation af PHP, og er derfor uden for rækkevidde for almindelige brugere og de fleste DIY entusiaster (”Do it yourselfers” = “Gør det selv” folk).

Typiske områder hvor temaet kan være lidt hårdnakket er:

Man kan omgå dette problem på forskellige måder. Mest ligetil er det at opgive slaget på forhånd, og lade temaet håndtere de problematiske områder. Alternativt kan man vælge mere minimalistiske og funktionsfattige temaer, som blander sig mindre.

Mere avancerede løsninger er, som nævnt, at fjerne de CSS style sheets der driller. Ligeledes kan man overtrumfe design-elementer med CSS.

Tema eller WordPress page builder?

Et helt traditionelt tema giver brugeren begrænsede muligheder for at ændre på look og funktioner. Design valg vil således ofte være begrænset til farver og skrifttyper. Vælger man at bruge den slags tema, skal man derfor være sikker på, at man kan lide designet, fordi det er dét man får.

I denne sammenhæng lyder det jo lidt kedeligt, men et traditionelt tema kan være en god løsning for mange, da man egentlig blot skal fylde indhold på hjemmesiden.

Alle hjemmesidens design tanker er tænkt, og den almindelige bruger har ofte ikke brug for de mange funktioner, som en page builder tilbyder. For denne gruppe vil en page builder ligefrem kunne gøre mere skade end gavn.

Hvis man får lyst til mere indflydelse på et senere tidspunkt, kan man når som helst tilføje et page builder plugin.

Page buildere er altså ikke for alle. Mange ønsker ikke de mange funktioner, og har bare brug for en simpel hjemmeside der virker, ser pæn ud, og er let at vedligeholde.

Tema med integreret page builder

Valget er efterhånden dog sjældent sort eller hvidt.

De traditionelle temaer har det svært overfor de meget populære page buildere, og deres svar på konkurrencen er at integrere en page builder i temaet.

Den slags tema er på mange måder en lidt pudsig konstruktion, og er egentlig ikke en løsning jeg selv ville vælge.

Teoretisk set er den integrerede page builder et plugin, som temaudviklerne køber sig til. I praksis er imidlertid en fast del af temaet, og kan hverken fjernes eller udskiftes. Man er dermed meget fastlåst og afhængig af netop dette ene tema.

Desuden er samtlige af den slags temaer, så vidt jeg ved, baseret på shortcodes. Det betyder, at indholdet på de sider og indlæg der benytter den integrerede page builder, efterlader ulæselig kode hvis temaet slettes.

Dette emne diskuteres meget, og er nok mest et spørgsmål om temperament. Hvis man vil skifte tema eller page builder, vil der altid være arbejde forbundet med skiftet, uanset om der er shortcodes i spil eller ej.

Jeg har dog personligt oplevet, at et shortcode baseret tema har skabt store problemer mht. SEO.

Udbydere af WordPress page builder plugins

Markedet for page buildere er voksende, men domineres (i skrivende stund) primært af 3 store spilliere, nemlig:

(Rækkefølgen er baseret på udbredelse).

Elementor

Elementor har haft en eksplosiv vækst i sin relativt korte levetid. Den store udbredelse skyldes i høj grad producenternes smarte strategi med at tilbyde en ret gavmild gratis udgave. Med gavmild mener jeg, at man får flere funktioner i den gratis udgave, end det eksempelvis er tilfældet med den gratis version fra Beaver Builder.

Desuden udkom Elementor efter, at både Divi og Beaver Builder var udkommet. Det gav dem den kæmpe fordel, at de kunne se hvad der fungerede godt, og hvad der ikke var optimalt.

Det har resulteret i en lækker brugeroplevelse og ikke mindst et system, der er baseret på renere html.

Herunder: Se Elementors korte præsentation Elementor Pro.

Divi

På trods af at Divi, som den eneste i dette selskab, ikke har en gratis udgave, er det lykkedes dem at runde 600.000 brugere.

Dette skyldes nok ikke mindst, at Elegant Themes var en af de helt store udbydere af traditionelle temaer, inden Page Builder kapløbet begyndte. Da Divi udkom i 2014 havde de næsten 90 temaer i deres portefølje.

For mange har det utvivlsomt også spillet en rolle, at Elegant Themes, igen som de eneste, tilbyder et livstidsabonnement, hvilket jeg også personligt har købt, dengang Divi udkom.

Det er altid skønt, når man kan få lov til at købe et stykke software een gang for alle. Det er ved at være en sjældenhed i vores nye, abonnement fikserede virkelighed.

Elegant Themes har netop (Okt.2019) udgivet deres bud på en theme builder i form af Divi 4.0. Det bliver spændende at se hvordan det går med den.

Divi har gennem længere tid tilbudt adgang til en del dynamiske elementer, men de har været meget længe om at komme deres bud på en fuld theme builder. Det er mere end et år siden, at de annoncerede planer om en theme builder udvidelse.

Man kunne godt frygte, at de er ved at blive indhentet af deres brug af shortcodes.

Herunder: Se Elegant Themes korte præsentation af Divi.

Beaver builder

Beaver builder er den mindst udbredte af de tre udvidelser, men bliver ofte omtalt som det mest udviklervenlige plugin.

Tingene går lidt langsommere her, og der er noget længere mellem de store opdateringer. Dette skal ikke forstås negativt. De har ry for først, at udgave store ændringer når det hele virker. Det kan man desværre ikke helt sige om de to konkurrenter.

Det skal dog siges, at de er ved at vågne lidt op fra Tornerosesøvnen uden, at det dog ser ud som om at de hopper på det endeløse ‘feature-kapløb’. Heller ikke dette skal forstås negativt, da det ikke er optimalt med en alt for tung database.

Ligesom Elementor, tilbyder Beaver Builder en gratis udgave. Den er dog meget skrabet, og mere skal ses som en test-udgave end en egentlig hjemmeside platform.

Herunder: Se Beaver Builders korte præsentation af deres plugin.

Første WordPress theme builder på markedet

De var ikke den første page builder, men til gengæld var de først til at udgive en theme builder med deres ‘Beaver Themer’ plugin.

Det var noget af en præstation, og der skulle gå noget tid før Elementor Pro kunne tilbyde dette.

Til gengæld kunne Elementor endnu engang profitere af andres erfaringer, og hvor Beaver Themer er et selvstændigt plugin, er theme builderen en integreret del af Elementor Pro (Og nu også Divi).

WordPress Page builder fordele og ulemper

Fordele

Ulemper

Tre hurtige tips til de første skridt med en page builder

Et WordPress plugin er en større eller mindre programudvidelse, der enten kan tilføje funktioner, eller udvide de funktioner der findes i WordPress som standard.

WordPress kan principielt fungere uden et eneste aktivt plugin, men i praksis vil der altid være plugins installeret. Som minimum bør der eksempelvis altid være et sikkerhedsplugin installeret.

WordPress plugins varierer meget i kompleksitet, og strækker sig fra at tilbyde en enkelt funktion til altomfattende udvidelser, som f.eks. et WordPress page builder plugin.

Det vilde 'plugin' vesten

Wild west wanted poster. WordPress plugins wantedWordPress er gratis open source software, hvilket jo er herligt, da vi danskere bedst kan lide ting der 'koster gratis'. Gratis software, der tilmed er open source, kan dog alligevel have en pris, når det store regnestykke skal gøres op.

Open source rygraden i WordPress universet gør, at alle der er i stand til at bikse noget PHP kode sammen, kan udbyde et plugin i WordPress plugin databasen på WordPress.org.

I skrivende stund findes der lige knap 55.000 plugins som du, kvit og frit, kan installere på din WordPress hjemmeside. Det siger næsten sig selv, at der må være en del skrammel imellem (hvilket der er). Kvaliteten varierer fra forældede og ubrugelige plugins til fremragende og professionelle udvidelser.

Der er mig bekendt ingen kvalitetskontrol på WordPress plugin markedet, og der stilles ingen garantier i forbindelse med gratis plugins. På den måde kan det ende med at være dyrt at vælge en gratis løsning.

Vær derfor meget kritisk og forsigtig med, hvad du bruger på dit live WordPress site! Særligt hvis du bruger siden erhvervsmæssigt.

WordPress plugin kategorier

Der findes overordnet set tre kategorier af WordPress plugins:

Gratis

Denne gruppe kræver den største forsigtighed. Der findes mange gode og helt gratis plugins, men der kan være langt imellem de gode oplevelser grundet det store udvalg.

Hvis det skal være helt gratis, kan du mindske risikoen noget ved at vælge kendte plugins med mange installationer og gode anmeldelser. Helt nye plugins kan naturligvis også være gode, men hvis det skal være helt gratis, og tilmed til erhvervsmæssigt brug, er min anbefaling at vælge kendte og etablerede plugins.

En god tommelfingerregel er desuden at være særligt forsigtig med omfattende plugins, som har en større rolle på din erhvervshjemmeside.

Freemium

’Freemium’ er en sammensætning af 'free' og 'premium'. Jeg kan ikke komme i tanker om en tilsvarende dansk betegnelse.

Nu begynder tingene at blive lidt mere interessante. Her står der virksomheder bag, som vedligeholder deres produkter, og yder support til deres kunder og ofte endda også til gratisterne.

Fidusen ved freemium modellen er, at man kan bruge premium plugins gratis, men med et begrænset funktionsudvalg i forhold til den betalte udgave.

Det er lidt forskelligt, hvor gavmilde producenterne er med de gratis funktioner, men i langt de fleste tilfælde hører de lækre funktioner til i den betalte udgave (naturligvis).

Freemium plugins skal altså mest ses som reklame for de betalte udgaver, men dette en fin måde at teste forskellige plugins, inden man køber sig til premium udgaven. Modellen er god til dem, der vil holde omkostningerne nede uden at gå alt for meget på kompromis med kvaliteten. Ofte er de gratis udgaver ganske tilfredsstillende.

Mange vil sagtens kunne nøjes med de gratis udgaver. Personligt har jeg en større liste af freemium plugins, hvor jeg aldrig har haft behov for at opgradere, og som så rigeligt opfylder mit og mange andres behov.

Premium

Her når vi op på et mere professionelt niveau. Bevares, ting gror naturligvis ikke ind i himlen, bare fordi man betaler for dem, men i denne gruppe er det hele bare mere seriøst.

Det er her, man leder efter plugins, når man tager sin hjemmeside seriøst, og ikke mindst når hjemmesiden har kommercielle formål.

Priserne varierer meget, men der er sjældent tale om store beløb. Samtidig skal man huske, at virksomhedens hjemmeside og relaterede omkostninger er fradragsberettigede, hvorved  listeprisen, i grove træk, halveres.

På den måde kan det, i erhvervsmæssig sammenhæng, sjældent betale sig at bruge tid på at rode rundt med gratis og ofte tvivlsomme plugins. Den tid man sparer på at vælge gode værktøjer fra starten, er i dén grad plugin prisen værd.

Husk at søge på nettet inden du vælger WordPress plugin

Det er ikke alle plugins, der kan findes som freemium udgave. Flere og flere af de store spillere trækker deres produkter ud af gratis-universet. Derfor er det ikke tilstrækkeligt at søge i WordPress plugin databasen, hvis du vil have et fyldestgørende overblik over dine muligheder.

Dette udelukker dog ikke muligheden for gratis versioner, eller andre muligheder for at teste produktet inden man køber.

I langt de fleste tilfælde tilbydes testudgaver, hvor man i en begrænset periode kan prøve den fulde udgave af et givent plugin.

Desuden tilbydes ofte en gratis udgave, som nogle gange er ganske gavmild, men som dog typisk vil være så skrabet, at det i praksis kun er en testversion.

Tilfredshedsgaranti

En anden variant er tilfredshedsgarantier. I disse tilfælde køber man et plugin, hvorefter man kan annullere købet, hvis man ikke er tilfreds. Når du støder på tilfredshedsgarantier, bør du dog være opmærksom på salgsbetingelserne i de enkelte tilfælde.

Nogle skriver, at du uden videre kan fortryde købet, og det er min erfaring, at det faktisk er tilfældet. Nogle spørger dog venligt om, hvorfor du ønsker at annullere købet.

Jeg har personligt aldrig haft problemer med at returnere et plugin med generel tilfredshedsgaranti. Til gengæld er jeg i ganske få tilfælde stødt på nogen utilfredshed med mit ønske om at fortryde købet.

Når bordet fanger

I andre tilfælde er man mere strikse, og giver kun pengene tilbage hvis deres plugin ikke virker.

Dette behøver ikke nødvendigvis afskrække dig fra at købe plugins med den slags betingelser. Plugin udviklere der har den slags handelsbetingelser, beskriver typisk deres produkter meget nøje, og yder support til at løse eventuelle problemer.

Men hvis dit budget er stramt, er det måske ikke værd at løbe risikoen for at brænde inde med et plugin, som du ikke bruger.

Sådan vælger du dit WordPress plugin

Hvis du bruger din hjemmeside professionelt, ønsker du sikkert at vælge gode og sikre plugins. Man kan naturligvis aldrig vide sig helt sikker, men der findes flere gode indikatorer på, hvad der udgør et godt plugin.

Hvor er pengene

Min erfaring siger, at et godt sted at starte jagten på det helt rigtige WordPress plugin er, at lede efter pengene, så at sige. Økonomisk profit har jo en vis motivationsfaktor på de fleste mennesker, og markedet for WordPress plugins er ikke anderledes.

Min strategi med at lede efter pengene bunder i, at det er tidskrævende at finde de bedste plugins. Der er aldrig garantier, men når der står kommercielle interesser bag, er der en større sandsynlighed for, at produktet forbliver på markedet, og at det bliver vedligeholdt løbende.

Hvordan finder du så dine WordPress plugins?

Der er to gode steder at starte jagten på et plugin, og det ene udelukker ikke det andet:

  1. Plugin databasen direkte i WordPress. Alternativt kan man bruge den tilsvarende oversigt på WordPress.org, som er noget hurtigere.
  2. Google søgning

WordPress plugin repository (Plugin databasen)

Plugin databasen ved WordPress har store fordele og store ulemper:

Fordele

Ulemper

Google søgning efter WordPress plugins

Jeg følger altid op med en Google søgning for at være sikker på, at jeg ikke overser relevante plugin alternativer.

Dels kan man, som nævnt, ikke stole 100% på søgeresultaterne i plugin-databasen, og dels er det min erfaring, at mange af de bedste plugins skal findes udenfor WordPress databasen.

Dette er et af de ganske få tilfælde, hvor jeg rent faktisk lægger mærke til Googles reklamer. Som nævnt leder jeg altid efter plugins, hvor der er penge i spil, og da Adwords reklamer kan være dyre, er det min vurdering, at reklamerne indikerer en vis seriøsitet.

Desuden er det her man kan spotte nye kommercielt funderede plugins. Det tager jo tid for et nyt plugin at ’flyde ovenpå’ i mængden inde i WordPress databasen, ligesom det tager tid at komme frem i de almindelige Google søgeresultater.

Jeg ser det derfor som et godt tegn, når der bruges midler på at reklamere.

Nærbillede af google søgning med teksten: Hvad er et WordPress plugin?

Når der skal testes og vælges

Hvis man ikke har så meget erfaring med WordPress, er det meget naturligt blot at installere diverse plugins på sin hjemmeside for, at se hvordan de virker.

Men nej, det er ikke en tilrådelig fremgangsmåde. Man mister hurtigt overblikket over, hvad man har installeret, og man ender hurtigt med et frygteligt rod i plugin-oversigten.

Ikke nok med at det roder. Med ganske få undtagelser, efterlader plugins spor i databasen, selvom man sletter dem. Det betyder, at jo mere man tester, jo mere rodet bliver databasen i WordPress.

Plugin-producentens primære interesse ligger jo i at sælge et plugin, og få det installeret. Det kræver derfor en vis professionalisme hos en plugin-udvikler, også at tage sig tid til at udvikle en god proces til fjernelse af et plugin.

Test miljø

Det er derfor en kæmpe fordel at teste plugins på en separat test hjemmeside. På den måde undgår du, at din hjemmeside bliver sandet til med koderester fra slettede plugins.

Dette er dog lettere sagt end gjort, hvis man er ny i WordPress eller nystartet ’gør det selv web designer’. Samtidig er det ikke imidlertid ikke frygteligt kompliceret, og det er en god disciplin at beherske, hvis man arbejder med sin hjemmeside løbende.

Et test-miljø kan skabes på flere forskellige måder:

Til slut

Den store udbredelse af WordPress har skabt grundlaget for et enorm marked for WordPress plugins og online ydelser, der findes til WordPress hjemmesider og blogs.

Men som du kan se, skaber det også behov for en del omtanke, hvis du vil holde din WordPress installation ren. Mange plugins og en rodet database gør siden langsommere, hvilket som bekendt kan påvirke din SEO.

Et WordPress staging environment, eller testmiljø, fungerer på den måde, at man principielt har 2 hjemmesider, som kører parallelt. Den ene side er den, som offentligheden har adgang til, mens den anden (staging siden) kører ved siden af og som kun du har adgang til. Du kan så når som helst kopiere den aktive hjemmeside over på sidesporet, hvor du så i ro og mag kan lave ændringer, uden andre kan kigge med.

Staging infographic. Sådan fungerer WordPress staging.

  Testmiljøet er på den måde utroligt praktisk i forbindelse med:

Professionelt værktøj

Staging-systemet er et næsten uundværligt værktøj i driften af en professionel hjemmeside. Det er det, fordi det er problematisk og lidt uprofessionelt at lave ændringer på en aktiv hjemmeside. Der kan let gå ting galt, når man opdaterer siden, eller tilføjer nye udvidelser.

Muligheden er desværre ikke så almindeligt herhjemme, da det er en feature, der ikke er med i de billige løsninger, som vi Danskere jo godt kan lide. Hvis man vil lidt mere med sin hjemmeside, kan man derfor med fordel se nærmere på udenlandske webhoteller.

Dette medfører imidlertid, at man skal kunne begå sig i et engelsk kontrolpanel og det kan have en lille SEO-omkostning at have hjemmesiden placeret i udlandet.

I udlandet kan man til gengæld finde hosting med lækre features, som stadig er til at betale. Ting som managed (premium) WordPress hosting er jeg ganske enkelt ikke stødt på i Danmark.

Hvornår er hjemmeside staging mindre aktuelt?

Et par eksempler hvor den ekstra pris er mindre berettiget, kunne være:

Hvor finder man et web-hotel med staging?

Jeg har erfaring med to kendte og populære webhoteller i forskellige prisklasser, som tilbyder staging.

WP-Engine ligger i den dyrere ende og er vaskeægte managed WordPress hosting. De har uden sammenligning den bedste support, jeg har oplevet online, og staging og backup bliver ikke mere brugervenligt.

Staging push/pull knapper fra WP-Engine

Alternativer

Der findes også gratis alternativer, som i nogle tilfælde kræver, at man har godt styr på hjemmesideteknikken. Dette er løsninger jeg selv bruger til kunder, der har valgt et billigt web-hotel.

I kommende og mere omfattende artikler vil jeg gå dybere ned i emnet og se på de forskellige tilbud og alternativer, så du bedre kan vælge en løsning, der passer til dig eller din virksomhed.

Et WordPress child theme er et lag, der ligger foran dit parent theme. På Dansk kan det udtrykkes som et barne tema der ligger foran forældertemaet.

Et child theme kan bruges til alt lige fra simple grafiske småjusteringer til komplekse specialdesignede sider, som kun bruger forælder temaer som framework (Strukturelt/funktionelt grundlag).

Der er oftest principielt tale om ét og samme tema, når et child theme refererer direkte til et forældertema. Enkelte temaleverandører arbejder som udgangspunkt med en framework+child theme struktur. Et godt eksempel på dette er Studiopress.

Et child theme til privat og anden simpel brug er helt gratis.

Begrebsoversigt

Disse sammenhænge er svære nok at forstå i sig selv og det gør det desværre ikke lettere at de Danske og Engelske begreber bruges i flæng. Men det er godt at kende de engelske begreber, da det stort set altid foregår på Engelsk, når man søger information om WordPress temaer på nettet.

Parent theme = forældertema = WordPress tema = WordPress skabelon

Child theme = barnetema = undertema

Framework = Strukturelt/funktionelt fundament for et child theme.

Hvordan virker et child theme?

Konceptet kan være lidt svært at forstå, så jeg vil lige træde et skridt tilbage og kort ridse op, hvad et WordPress tema egentlig er. Se også indlægget: Hvad er et WordPress tema

I WordPress er tingene i grove træk opdelt i tre områder:

I de fleste tilfælde lever dit indhold udelukkende i WordPress, mens sidens design udelukkende styres af dit tema. Sidens funktioner er derimod lidt mere opdelt, da et tema kan udvide de funktioner, der kommer fra WordPress eller ligefrem tilføje nye.

WordPress kan altså ikke vise din side uden et tema, og et tema er bare nytteløs kode uden WordPress. WordPress og dit tema er derfor på samme tid adskilte og uadskillelige enheder.

Teknisk forklaring

Det der overordnet sker, når WordPress skal vise din side til en besøgende er, at WordPress kigger i dit WordPress tema for, at se hvordan siden skal præsenteres.

Hvis du imidlertid har et child theme/undertema installeret, vil WordPress først se her om du har lavet ændringer på design eller funktioner i forhold til dit hovedtema. Dine ændringer har højere prioritet end den tilsvarende del i hovedtemaet, og vil derfor være det, der bliver vist på din side. Derefter fortsætter WordPress til hovedtemaet for, at hente resten af informationen.

I dit child theme kan du lave ændringer i både PHP og CSS kode (Cascading Style Sheet). Omfanget kan være alt lige fra en enkelt lille ændring af en skrifttype, til at definere hver eneste pixel på din hjemmeside.

Forskellige formål og forskelligt omfang

Til mere simple formål kopierer man ”blot” de nødvendige PHP eller CSS elementer fra hovedtemaet over i undertemaet, hvorefter man kan lave de ændringer, man har brug for. Dette er forholdsvis ukompliceret, og kan være enormt praktisk til selv små hjemmesider.

Et undertema kan også være meget omfattende og kan ligefrem definere hele sidens design. Man kan på den måde købe specielt designede sider, som bygger på et framework som man køber selvstændigt eller sammen med det nye undertema.

Du kan ligefrem købe færdige undertemaer som hyldevare, ligesom du køber færdige hovedtemaer.

Hvornår kan du bruge et child theme?

Du kan med fordel bruge et child theme I samme øjeblik, at du har behov for at lave ændringer på din side, som ikke kan laves fra den almindelige brugerflade i WordPress eller dit tema.

Med andre ord vil det vil sige situationer, hvor du skal ind i WordPress editor delen for at lave ændringen. Denne editor befinder sig under "udseende" menu punktet, og det er her, du kan ændre på din hjemmesides PHP og CSS kode.

Hvorfor?

Man kan ofte slippe afsted med at lave ændringer i editor panelet uden et child theme. Dog vil jeg fraråde dette, hvis du er begynder eller almindelig WordPress bruger.

Man kan utroligt let få lavet uopretteligt rod i tingene, og du bør i hvert fald lave en backup af din side, inden du ændrer på noget.

Der er primært to kæmpe fordele ved at benytte et child theme:

Hvem?

Alle kan principielt have fordel af et child theme. Dog vil det være at skyde over målet til en hobby side, hvor der aldrig vil opstå behov for mere end de grundlæggende WordPress og temafunktioner.

Man kan altid vælge at tilføje et child theme senere, når man har udviklet sine WordPress evner, og begynder at kræve lidt mere af hjemmesiden.

Et WordPress tema er en form for grafisk udvidelse til WordPress. Man kunne kalde et tema for en WordPress skabelon i mangel af en bedre beskrivelse. Temaet er det, der afgør, hvordan en hjemmeside eller blog ser ud lige fra fonte til farver. Mere avancerede temaer kan imidlertid også tilføje en masse funktioner. I WordPress er indholdet adskilt fra design og funktioner. Dermed opnår man, at kunne ændre på en hjemmesides design på kort tid, uden samtidig at skulle ændre på indholdet. Dette varierer dog lidt fra tema til tema. Efterhånden tilbyder de fleste temaer en mere avanceret byggeklodsbaseret opbygning af sider og indlæg.

Ingen vej uden om et WordPress tema

Man undgår ikke at skulle vælge et tema, da WordPress ikke kan fungere uden. Funktionen af WordPress sikres ved, at man ganske enkelt ikke kan slette alle installerede temaer. For nye WordPress brugere lyder det nok underligt, at jeg skriver "alle installerede temaer”. Forklaringen er, at man godt kan have flere temaer installeret i WordPress. Derimod kan der principielt kun kan være et enkelt tema aktivt ad gangen *. En helt ny WordPress hjemmeside indeholder automatik tre temaer, som er lavet af selveste WordPress. De udgiver hvert år et nyt og gratis tema som i år hedder “Twenty Sixteen” (2016). Det nyeste tema tilføjes så denne lille triologi af temaer, som udgør en standard tema samling i nye WordPress installationer. På billedet ses tema oversigten i WordPress kontrolpanel, med tre standardtemaer der bliver installeret automatisk sammen WordPress Disse standard temaer er dog oftest lidt kedelige, og det første man oftest gør i en ny WordPress installation, er da også at installere et mere spændende tema. Der findes tusindvis af gratis og betalte temaer til WordPress, som tilbyder vidt forskellige designs og funktionsudbud.

Hvor finder man så temaer?

Udbuddet af temaer er enormt, men herunder er et par tips til, hvor man kan starte jagten.

Gratis WordPress temaer

Et godt sted at lede efter et gratis tema er direkte ved WordPress, som tilbyder adgang til tusindvis af gratis temaer. Disse kan ses direkte fra din WordPress installation fra: ► kontrolpanel > udseende > temaer De samme temaer kan dog gennemgås lidt mere bekvemt på WordPress hjemmesiden gennem følgende link:

Betalte WordPress temaer

Gode betalte temaer fås fra ca. 200,- kr. og opefter. Der er ofte tale om en årlig afgift, hvis man ønsker at modtage opdateringer og support udover det første år. (Temaet kan dog efterfølgende også bruges uden support og opdateringer, så længe det understøttes af WordPress). * Undtagelse Ingen regel uden undtagelse og det skal for en ordens skyld nævnes, at man i een enkelt situation principielt godt kan have to aktive temaer på samme tid. Denne påstand er måske en smule akademisk, men når man benytter et såkaldt "child theme", som er en slags “undertema", der samarbejder med hovedtemaet, har man på en måde to aktive temaer. I første omgang er dette dog uvæsentligt for de fleste nye brugere, og jeg vender tilbage til emnet i kommende indlæg.  

En WordPress hjemmeside er en fuldt ud professionel hjemmeside, men det er nok ikke det, de fleste umiddelbart forbinder med ordet "hjemmeside". Mange tænker nok nærmere på en blog, når de hører ordet WordPress. Det er da heller ikke helt forkert, da programmet er det førende på markedet, når det handler om mere rendyrkede blogs.

Men det er ærgerligt, hvis tanken stopper der. WordPress kan så meget andet også. Gennem de seneste år har det udviklet sig til at være så avanceret og fleksibelt, at man sagtens kan bruge det til at lave alle former for hjemmesider.

En WordPress hjemmeside giver dig uendeligt mange muligheder uden, at der kræves stor teknisk indsigt eller kendskab til kode. Ikke mindst gør en brugervenlig opbygning det muligt, at lave sin egen hjemmeside eller arbejde videre med et købt WordPress hjemmeside design.

Hvordan virker en WordPress hjemmeside?

WordPress er et internetprogram, der betjenes gennem din browser. Programmet skal altså ikke installeres på din computer, men derimod på en webserver ved et webhotel.

WordPress er det funktionelle fundament, der styrer dit indhold og sidens struktur. Man udvider så systemet med såkaldte WordPress temaer (designskabeloner) og forskellige udvidelser (Plug-ins).

Tema & pluginforklaring:

Temaer kan være meget simple, eller de kan være så avancerede, at man har stor frihed til selv at designe og tilføje funktioner uden at kende det mindste til kode eller programmering.

Der findes oceaner af gratis og betalte temaer, som tilbyder lige så mange muligheder for design og funktionalitet. Man kan også få lavet et unikt tema helt fra bunden, hvis der er plads i budgettet.

Derfor valgte jeg WordPress som hjemmeside platform

For 6-7 år siden fik jeg min første WordPress hjemmeside. Jeg var blevet træt af min visne hjemmeside, og ledte efter en brugervenlig og fleksibel hjemmesideløsning. Det var min højeste prioritet, at løsningen ikke krævede en masse kodning og anden teknisk viden.

Valget faldt på CMS systemet WordPress(Content Management System = Indholdsstyringsprogram), som alle talte om allerede dengang. Jeg fandt hurtigt ud af, at en WordPress hjemmeside var brugervenlig og avanceret på samme tid. Tanken om et CMS system der håndterer indhold uafhængigt af design var enormt tiltalende. Jeg holder meget af at rode med design og funktioner på mine hjemmesider, så for mig var valget af WordPress ganske ligetil.

En af de store fordele du opnår med WordPress er netop, at du på kort tid kan vende op og ned på dit hjemmesidedesign uden, at du behøver at lave en masse om på dit indhold. Så hvis du kan lide at ruske op i tingene en gang imellem, er et CMS system det helt rigtige for dig også.

Er en WordPress hjemmeside professionel nok til min virksomhed?

WordPress er et fuldt ud professionelt system. Et bedre spørgsmål er, om en WordPress hjemmeside er det rigtige valg som firma hjemmeside?

Svaret er imidlertid langt fra sort eller hvidt, og valget kræver en del overvejelser om, hvad hjemmesiden skal bruges til. Men lad mig prøve at argumentere for og imod en WordPress hjemmeside med virksomhedsbrug i tankerne.

Ting der taler for:

Præsentation af kompetencer, ydelser og produkter

WordPress er et formidabelt værktøj til, at præsentere hvad du eller din virksomhed står for. De mange tilgængelige temaer (designskabeloner) giver let adgang til uendeligt mange funktioner såsom:

Gør det selv

Systemets brugervenlige opbygning gør det perfekt til dig, der også vil kunne selv uden at kunne programmere, og uden at være den store tekniker.

Nyhedsfaktor

Blog delen gør systemet meget velegnet til situationer, hvor du eller din virksomhed ofte ønsker at opdatere kunder og interesserede om nyheder, nye produkter eller nye tiltag.

SEO

Søgemaskinerne elsker friskt indhold og sociale signaler, og en dynamisk side med periodiske udgivelser kan styrke din virksomheds SEO. En dynamisk side inspirerer også til aktiv deltagelse, hvilket giver sig til udtryk ved, at folk kan lægge kommentarer eller dele indlæg på de sociale medier.

Hjælp

WordPress er enormt udbredt og du kan altid finde hjælp hvis du har problemer. For eksempel er du altid velkommen her på siden.

Prisen

WordPress er helt gratis, og kan køre på selv det billigste webhotel. Dette gør systemet attraktivt for private, iværksættere, små virksomheder eller foreninger.

Ting der taler imod:

Hvis din virksomhed arbejder med et stort produktsortiment, begynder WordPress i høj grad at tabe terræn til en traditionel HTML baseret hjemmeside. I den situation har du formentlig alligevel budget til, at have adgang til permanent hjælp til web-udvikling.

Nogle virksomheder bruger begge dele, og supplerer en traditionel hjemmeside med et mere organisk CMS system til nyhedsdelen og arbejdet med sociale medier.

Er det svært at komme i gang?

Nej! Du kan være i gang og have en WordPress hjemmeside eller blog på få minutter. Langt de fleste webhoteller tilbyder en såkaldt ”1-klik” installation af WordPress.

Det er naturligvis klart, at du efter 5 minutter kun har en tom WordPress hjemmeside eller blog, hvor der stadig er et stykke vej til målstregen. Dermed ikke sagt at det efterfølgende arbejde nødvendigvis er svært. Isoleret set er opgaverne ikke svære. Det kræver dog en målrettet indsats at få det grundlæggende overblik, og ikke mindst at få produceret gode tekster, billeder og anden grafik til siden.

Det kræver dog, at du har et rimeligt kendskab til at bruge en computer på nettet og de mest almindelige programmer som f.eks. tekstbehandling. Kan du bruge nettet og skrive en e-mail uden problemer kan du også lære at lave en hjemmeside eller blog.

Hvad koster det at komme i gang?

WordPress er et gratis open source program, som du frit kan downloade på WordPress.org. Men en selvejet hjemmeside kan ikke gøres helt gratis.

De helt fundamentale udgifter er:

Jeg vil umiddelbart anbefale dig at have domæne og webhotel samme sted. Det gør det hele lidt lettere, selvom der også er fordele ved at holde tingene adskilt.

Det webhotel jeg anbefaler på nuværende tidspunkt, er Simply (tidl. UnoEuro). Her har jeg flere hjemmesider hostet, og jeg er indtil videre fuldt ud tilfreds. De tilbyder en god balance mellem pris og kvalitet. Deres produkt er faktisk imponerende, når man tager i betragtning, at der er tale om shared/delt hosting, hvor man deler pladsen med mange andre.

De tilbyder desuden et overskueligt kontrolpanel på Dansk.

Eksempel på WordPress hjemmeside pris:

Domæne registrering og oprettelse koster ca.:

110,- kr.

Det koster efterfølgende 45,- om året at have et domæne.

Oprettelse af webhotel og første år koster ved Simply (tidl. UnoEuro) fra ca.:

225,- kr.

Vælger du et gratis tema, er det samlede beløb nu på ca.:

335,- kr.

Der findes masser af gratis WordPress temaer, som kan være ganske udmærkede. De gratis temaer er imidlertid meget ofte blot stærkt begrænsede smagsprøver på den betalte udgave. Men et gratis tema er et godt sted at starte. Et rigtig god råd er at vælge et gratis tema, der kan udvides til en betalt version på et senere tidspunkt.

Hvis du kan forudse, at du vil være glad for flere funktioner og lettere adgang til ændringer af dit design, kan du med fordel købe et mere avanceret og fleksibelt tema fra starten. Det sparer dig for en del tid i forhold til, at skulle lave siden om indenfor kort tid.

Investeringen er til at overskue, og der findes mange fine temaer i prisklassen 250-450,- kr. Hvis du vælger at købe et godt tema, er der mange muligheder, så giv dig selv god tid til at vælge det rigtige.

Jagten på et godt tema

Et godt sted at starte kunne være, at se på de temaer jeg arbejder med fra en af de førende udbydere af kvalitetstemaer, Elegant Themes. Deres seneste temaer bygger på en intuitiv page builder der hedder “Divi builder”. Systemet giver dig nærmest ubegrænsede muligheder for at designe dit site uden, at skulle bruge nogen form for programmering, kode eller kringlede tema strukturer. Når man først har prøvet, at designe hjemmesider på denne ubesværede måde, er det svært at se andre muligheder.

For ca. 450,- får du adgang til alle deres temaer, support og løbende opdateringer i et år ad gangen, med mindre man da vælger et livstidsabonnement, som jeg gjorde. Temaerne kan dog bruges til evig tid, selvom adgang til support og opdateringer udløber.

Denne sammensætning af domæne, webhotel og tema koster altså i skrivende stund ca.:

785,- kr.

Husk at du kan trække det hele fra som firma hjemmeside, hvis du har et CVR-nummer.

Er det sikkert nok?

Vi er jo desværre alle plaget af et noget betændt internet, og WordPress slipper da heller ikke for forsøg på fusk. Hjemmesidesikkerhed bør altid have høj prioritet for at holde siden sikker for de besøgende. Der findes heldigvis mange muligheder for, at gøre det svært for dem der ønsker at ødelægge det for andre.

Der findes adskillige sikkerhedsudvidelser, og et sådant plug-in er da også det første man installerer på en ny side. Desuden findes der diverse tjenester, der tilbyder en forbedret hjemmesidesikkerhed. De tager sig dog ofte godt betalt, men det er en mulighed, man kan se på hen ad vejen.

Sikkerheden kan dog ikke begrænses til at installere et plugin. Ligesom alt andet software skal/bør hjemmesidevedligeholde være en naturlig del af eje en hjemmeside. På den måde bliver kendte sikkerhedshuller lukket hurtigst muligt, for at gøre livet mere besværligt for hackere.

SSL certifikat

SSL kryptering er det nye sort indenfor hjemmesidesikkerhed, og det er en faktor der kan påvirke din placering i søgeresultaterne i positiv retning. Den lille hængelås og dét at det almindelige http er udvidet til https signalerer et aktivt og godkendt SSL certifikat.

SSL er udpræget vigtigt, når der tages imod kreditkort oplysninger og anden personfølsom information. Så hvis du tager imod penge på din side, bør SSL være en selvfølge.

Alternativer til WordPress

Alternativerne til en fuldblods selvejet WordPress hjemmeside er mange. Det kunne være at vælge et andet CMS system eller en af de utallige nøglefærdige hjemmesideløsninger. Du behøver blot at søge efter billig hjemmeside eller lignende for at blive præsenteret for et utal af tilbud.

Vær dog opmærksom på at der mange gange er tale om betalte abonnementer. Disse systemer er også typisk mere indkapslede systemer, som kan begrænse dine muligheder i det lange løb. Husk desuden at sikre dig at du let kan tage dit indhold med dig, når/hvis du ønsker at skifte system.

WordPress.com

Hvis du ender med at fravælge en selv-hosted WordPress side, vil min anbefaling til en nøglefærdig løsning ville være WordPress.com, som er den servicerede gren af WordPress.

Her kan du lave en helt gratis side på få sekunder hvor du kan få en fornemmelse af hvad WordPress er. Der er en del forskelle, men de to udgaver virker i grove træk på samme måde.

En umiddelbar ulempe er, at ordet ”wordpress” indgår i dit domæne og, at der kan blive vist reklamer, som du ikke tjener noget på. Disse ulemper man dog kan betale sig fra. For eksempel kan du for under 100,- kr. om året få koblet dit eget domæne til kontoen. Herefter vil din URL ligne enhver anden hjemmesideadresse.

Desuden er din side pr. automatik SSL krypteret, hvilket ikke er så dårligt endda.

Den primære fordel ved den lette løsning er, at man kan lære WordPress at kende uden at skulle røre ved teknikken. Man er dermed klar til at tage springet, den dag man vil klare det selv. Hos WordPress.com er det heller ikke noget problem at tage sit indhold med til sin egen WordPress hjemmeside på et senere tidspunkt.

Den ”rigtige” version

Jeg vil dog til enhver tid anbefale den version, som bliver installeret på dit eget webhotel. Det er den udgave, som de fleste brugere anser for at være den ”rigtige” udgave af WordPress. Her har du helt frie hænder, og du bestemmer det hele selv. For mig ville ulemperne og begrænsningerne ved den servicerede udgave på sigt begrænse min handlefrihed for meget. Man kan dog som sagt betale sig fra mange ulemper, men så begynder det også at koste lidt.

WordPress hjælp?

Da WordPress er så udbredt og samtidig forholdsvis let at lære, er der mange der fortæller om den mere tekniske brug af programmet, undertegnede inklusive. Imidlertid er WordPress elementet faktisk en relativ lille del af hjemmesidearbejdet, når man er kommet rigtigt i gang.

Min erfaring er, at der går utroligt meget tid med, at lære alt det andet der også hører med til arbejdet. Det er ingen sag at få en hjemmeside i gang og lære at bruge de primære funktioner WordPress. Det er noget andet at få alle elementerne til at fungere sammen, og ikke mindst at din side bliver set af andre end din familie.

Når du når ud over de basale programfunktioner, bliver hjælpen bliver mere spredt og mindre udbredt.

Eksempler på andre vigtige opgaver:

 

Melfar Webdesign

En del af Melfar Digital
CVR: DK35980083
Platanhaven 13
5500 Middelfart
Mobil: +45 25331903
Mail: mg@melfarwebdesign.dk
Copyright 2015-2020 - Melfar Digital 
error: Content is protected !!