COVID 19 INFO - Jeg arbejder indtil videre 100% online via telefon, videokonference, skærmoptagelser m.m.

WordPress Page Builder fænomenet vokser. Læs om det hér!

Udgivet:
25/06/2020
Redigeret:
17/07/2020

WordPress page builder begrebet er du med sikkerhed støt på, hvis du bruger, eller overvejer at bruge, WordPress til din hjemmeside eller blog.

En page builder er et WordPress plugin, der udvider de design- og funktionsmuligheder, som et traditionelt tema indeholder. En page builder tilbyder en visuel modulbaseret hjemmesideopbygning, hvilket gør web design mere tilgængeligt for alle interesserede (teknisk set i hvert fald).

Denne type WordPress plugin gør det muligt for web designere og andre, der ikke selv kan programmere at skabe deres helt egne WordPress designs og mere eller mindre komplekse hjemmesider og blogs.

Som altid er det svært at oversætte web begreber til Dansk. Det nærmeste jeg kan komme en oversættelse af page builder begrebet til Dansk er 'hjemmesidebygger'.

WordPress page builder begreber:
I det følgende vil jeg bruge de engelske betegnelser:

 • Page builder = Hjemmesidebygger (i mangel af bedre navn)
 • Theme builder = Tema/hjemmesidebygger

Lidt page builder historie

Page buildere er for så vidt ikke et nyt begreb. De har eksisteret i forskellige former i lang tid. Lang tid er selvfølgelig et relativt begreb, da WordPress kun har eksisteret siden 2008. Men når det drejer sig om teknologi, ved vi jo at tingene går stærkt.

Det hele begyndte med et page builder plugin fra Site Origin, som efter min bedste overbevisning var det første brugbare page builder plugin. Det var lidt tungt at arbejde med, men var ikke desto mindre det første plugin af sin art. Firmaet findes stadig, men har ikke formået, eller ønsket, at følge udviklingen.

Det hele blev meget mere brugervenligt og fleksibelt, da Elegant Themes revolutionerede temamarkedet med lanceringen af deres Divi tema tilbage i 2014. Elegant Themes var på det tidspunkt allerede en af de store spillere på temamarkedet.

Divi temaet var, og er stadig, det tema på markedet, som tilbyder de mest omfattende integrerede designfunktioner. Dog tæt fulgt af Elementor Pro.

Gutenberg

Med udgivelsen af Gutenberg tog WordPress de første vaklende skridt imod at være en page builder. Hvad deres langsigtede mål med Gutenberg er vides ikke, men faktum er, at WordPress, indtil videre, på ingen måde overflødiggør de page builder udvidelser, som er fokuspunktet i denne artikel.

Denne artikel

I denne artikel vil jeg fokusere på de tre største og mest udbredte page builder plugins til WordPress, nemlig:

WordPress Page builder definition

Til at starte med, er det vigtigt at få defineret page builder begrebet ordentligt, da begreberne ofte blandes sammen, og kan skabe lidt forvirring.

Man støder ofte på, at page buildere bliver kaldt forskellige ting. Det kan være:

 • Tema
 • Page builder (Hjemmesidebygger)
 • Temabygger (theme builder)

Kun ‘tema’ betegnelsen er grundlæggende forkert. Der findes dog den enkelte undtagelse, at det meget kendte Divi tema indeholder page builderen af samme navn som en integreret del af temaet.

Bemærk at Divi stadig findes både som tema (med Divi builderen indbygget) og som selvstændigt WordPress Page Builder.

(Faktisk eksisterede Divi i længere tid kun som tema, og udkom først senere som et selvstændigt builder plugin, der kan bruges med andre temaer).

Page builder vs. theme builder

Ved første øjekast er der ikke den store forskel på de to begreber. Bag facaden er historien dog en helt anden!

WordPress page builder

Den basale page builder skal ses som et supplement til et tema’s grundlæggende design og funktioner. Selvom man har stor indflydelse på hjemmesidens design, så er indflydelsen principielt overfladisk, og begrænser sig i høj grad til indholdsområder som dikteres af temaet.

Eksempelvis har man ikke adgang til områder som:

 • Header (Menu område)
 • Footer (Sidefod)
 • Blog arkiver
 • Blog post skabelon
 • Custom post types (CPT)
 • Etc.

For den almindelige bruger er dette ikke et problem. Man skal blot være opmærksom på at temaets grundlæggende design ikke kan ændres, med mindre man er i stand til at håndtere PHP, jquery og CSS (Cascading Styel Sheet).

WordPress page/theme builder

Når man arbejder med WordPress professionelt, eller som avanceret bruger, er det hér det bliver rigtigt interessant.

En theme builder åbner nemlig en masse døre ind til selve maskinrummet i WordPress. Faktisk fjerner denne type hjemmeside bygger stort set alle begrænsninger for såvel design som funktionalitet.

Er temaer så elimineret?

Nej, desværre. Faktisk skaber en WordPress theme builder et pudsigt ingenmandsland ved, at et tema på een gang bliver overflødigt, men samtidig stædigt holder på sin indflydelse på visse områder.

Denne ‘både/og’ situation kan være ret irriterende, da theme builder og tema på nogle områder falder over hindanden.

Temaets design og funktionelle elementer kan godt slukkes, men det kræver manipulation af PHP, og er derfor uden for rækkevidde for almindelige brugere og de fleste DIY entusiaster (”Do it yourselfers” = “Gør det selv” folk).

Typiske områder hvor temaet kan være lidt hårdnakket er:

 • Skrifttype og overskrift håndtering
 • Afsnitsformatering
 • Standard side/indlæg layouts

Man kan omgå dette problem på forskellige måder. Mest ligetil er det at opgive slaget på forhånd, og lade temaet håndtere de problematiske områder. Alternativt kan man vælge mere minimalistiske og funktionsfattige temaer, som blander sig mindre.

Mere avancerede løsninger er, som nævnt, at fjerne de CSS style sheets der driller. Ligeledes kan man overtrumfe design-elementer med CSS.

Tema eller WordPress page builder?

Et helt traditionelt tema giver brugeren begrænsede muligheder for at ændre på look og funktioner. Design valg vil således ofte være begrænset til farver og skrifttyper. Vælger man at bruge den slags tema, skal man derfor være sikker på, at man kan lide designet, fordi det er dét man får.

I denne sammenhæng lyder det jo lidt kedeligt, men et traditionelt tema kan være en god løsning for mange, da man egentlig blot skal fylde indhold på hjemmesiden.

Alle hjemmesidens design tanker er tænkt, og den almindelige bruger har ofte ikke brug for de mange funktioner, som en page builder tilbyder. For denne gruppe vil en page builder ligefrem kunne gøre mere skade end gavn.

Hvis man får lyst til mere indflydelse på et senere tidspunkt, kan man når som helst tilføje et page builder plugin.

Page buildere er altså ikke for alle. Mange ønsker ikke de mange funktioner, og har bare brug for en simpel hjemmeside der virker, ser pæn ud, og er let at vedligeholde.

Tema med integreret page builder

Valget er efterhånden dog sjældent sort eller hvidt.

De traditionelle temaer har det svært overfor de meget populære page buildere, og deres svar på konkurrencen er at integrere en page builder i temaet.

Den slags tema er på mange måder en lidt pudsig konstruktion, og er egentlig ikke en løsning jeg selv ville vælge.

Teoretisk set er den integrerede page builder et plugin, som temaudviklerne køber sig til. I praksis er imidlertid en fast del af temaet, og kan hverken fjernes eller udskiftes. Man er dermed meget fastlåst og afhængig af netop dette ene tema.

Desuden er samtlige af den slags temaer, så vidt jeg ved, baseret på shortcodes. Det betyder, at indholdet på de sider og indlæg der benytter den integrerede page builder, efterlader ulæselig kode hvis temaet slettes.

Dette emne diskuteres meget, og er nok mest et spørgsmål om temperament. Hvis man vil skifte tema eller page builder, vil der altid være arbejde forbundet med skiftet, uanset om der er shortcodes i spil eller ej.

Jeg har dog personligt oplevet, at et shortcode baseret tema har skabt store problemer mht. SEO.

Udbydere af WordPress page builder plugins

Markedet for page buildere er voksende, men domineres (i skrivende stund) primært af 3 store spilliere, nemlig:

 • Elementor
 • Divi
 • Beaver builder

(Rækkefølgen er baseret på udbredelse).

Elementor

Elementor har haft en eksplosiv vækst i sin relativt korte levetid. Den store udbredelse skyldes i høj grad producenternes smarte strategi med at tilbyde en ret gavmild gratis udgave. Med gavmild mener jeg, at man får flere funktioner i den gratis udgave, end det eksempelvis er tilfældet med den gratis version fra Beaver Builder.

Desuden udkom Elementor efter, at både Divi og Beaver Builder var udkommet. Det gav dem den kæmpe fordel, at de kunne se hvad der fungerede godt, og hvad der ikke var optimalt.

Det har resulteret i en lækker brugeroplevelse og ikke mindst et system, der er baseret på renere html.

Herunder: Se Elementors korte præsentation Elementor Pro.

Divi

På trods af at Divi, som den eneste i dette selskab, ikke har en gratis udgave, er det lykkedes dem at runde 600.000 brugere.

Dette skyldes nok ikke mindst, at Elegant Themes var en af de helt store udbydere af traditionelle temaer, inden Page Builder kapløbet begyndte. Da Divi udkom i 2014 havde de næsten 90 temaer i deres portefølje.

For mange har det utvivlsomt også spillet en rolle, at Elegant Themes, igen som de eneste, tilbyder et livstidsabonnement, hvilket jeg også personligt har købt, dengang Divi udkom.

Det er altid skønt, når man kan få lov til at købe et stykke software een gang for alle. Det er ved at være en sjældenhed i vores nye, abonnement fikserede virkelighed.

Elegant Themes har netop (Okt.2019) udgivet deres bud på en theme builder i form af Divi 4.0. Det bliver spændende at se hvordan det går med den.

Divi har gennem længere tid tilbudt adgang til en del dynamiske elementer, men de har været meget længe om at komme deres bud på en fuld theme builder. Det er mere end et år siden, at de annoncerede planer om en theme builder udvidelse.

Man kunne godt frygte, at de er ved at blive indhentet af deres brug af shortcodes.

Herunder: Se Elegant Themes korte præsentation af Divi.

Beaver builder

Beaver builder er den mindst udbredte af de tre udvidelser, men bliver ofte omtalt som det mest udviklervenlige plugin.

Tingene går lidt langsommere her, og der er noget længere mellem de store opdateringer. Dette skal ikke forstås negativt. De har ry for først, at udgave store ændringer når det hele virker. Det kan man desværre ikke helt sige om de to konkurrenter.

Det skal dog siges, at de er ved at vågne lidt op fra Tornerosesøvnen uden, at det dog ser ud som om at de hopper på det endeløse ‘feature-kapløb’. Heller ikke dette skal forstås negativt, da det ikke er optimalt med en alt for tung database.

Ligesom Elementor, tilbyder Beaver Builder en gratis udgave. Den er dog meget skrabet, og mere skal ses som en test-udgave end en egentlig hjemmeside platform.

Herunder: Se Beaver Builders korte præsentation af deres plugin.

Første WordPress theme builder på markedet

De var ikke den første page builder, men til gengæld var de først til at udgive en theme builder med deres ‘Beaver Themer’ plugin.

Det var noget af en præstation, og der skulle gå noget tid før Elementor Pro kunne tilbyde dette.

Til gengæld kunne Elementor endnu engang profitere af andres erfaringer, og hvor Beaver Themer er et selvstændigt plugin, er theme builderen en integreret del af Elementor Pro (Og nu også Divi).

WordPress Page builder fordele og ulemper

Fordele

 • Stor design frihed uden kodning
 • Relativt sikker investering. Denne måde at bygge hjemmesider på, er kommet for at blive.
 • Stor eksternt udbud af udvidelser til de store page buildere

Ulemper

 • Stejlere indlæringskurve
 • Stor database pga. de mange features, hvilket betyder langsommere sider og større krav til webhotellet.
 • Klumpet html kode kan gøre CSS modificering besværlig
 • Shortcode baserede builder plugins SEO-egenskaber er ofte til diskussion.

Tre hurtige tips til de første skridt med en page builder

 • Modstå fristelsen til at bruge builder faciliteterne i dine indlæg. Hvis du har mange indlæg, kan det være et stort arbejde, hvis du ønsker at bruge en anden page builder på et senere tidspunkt.
 • Start med færdige layouts for at få en god fornemmelse for hvordan det hele fungerer og de muligheder du har. Alle page buildere (Betalte udgaver) tilbyder større eller mindre biblioteker af blok elementer, eller ligefrem fulde hjemmeside-layouts.
 • Giv dig god tid til at udforske din nye WordPress page builder, inden du går i gang med selve opbygningen af din side. Den tid du bruger her, sparer du så rigeligt senere.
Skrevet af
Michael Glans
Web designer, 3d animator & indehaver