+45 25331903
mg@melfarwebdesign.dk

Lav din egen hjemmeside og bestem det hele selv!

Udgivet:
14/07/2018
Redigeret:
28/06/2020

" Lav din egen hjemmeside " er en sætning, der ofte fremkalder tomme opgivende blikke, når jeg foreslår folk at lave deres hjemmeside selv. Jeg oplever, at mange egentlig er interesserede i at få deres egen hjemmeside eller blog men, at de samtidig har et overkompliceret indre billede af, hvad det indebærer af tekniske udfordringer.

Denne artikel er den første af en lang række artikler og indlæg, der skal afdramatisere arbejdet med hjemmesider ved at nedbryde et samlet hjemmesideprojekt i overskuelige portioner. En gennemgang af de enkelte begreber og tekniske elementer gør det hele mere jordnært, og vil forhåbentlig give dig mod på at gå i gang selv.

Gratis eller ”gør det selv”?

Det kan være fristende at vælge en gratis hjemmesideløsning, eller måske vælge bare at bruge de sociale medier i stedet for at lave sin egen hjemmeside fra bunden. Men hvis du har forhåbninger om, at dit hjemmeside/blog projekt skal holde længe og måske endda vokse sig stort, kan du med fordel overveje at blive ejer af din online platform så hurtigt som muligt.

Det kan være risikabelt at satse på gratis løsninger og sociale medier som fundamentet for dit budskab eller din markedsføring, fordi disse tilbud kommer og går. De kan uden varsel ændre regler, blive solgt, lukke eller miste popularitet. Du risikerer dermed at bruge en masse tid på at opbygge et publikum på et medie, der kan være umoderne året efter.

Lav din egen hjemmeside i WordPress i stedet og skab dermed et værdifuldt aktiv, som kan følge dig og måske endda forsørge dig gennem mange år.

Lav din egen hjemmeside med store fordele.

Kun fantasien sætter grænser, men herunder er en håndfuld eksempler på målgrupper, der kunne have interesse i at administrere deres hjemmeside selv:

 • Iværksættere
 • Mindre virksomheder
 • Foreninger
 • Jobsøgende
 • Kunstnere
 • Private (Hobbyblogs, rejsedagbøger, begivenhedssider)

Argumenter

Argumenterne for at lave sin egen hjemmeside er mange, men overordnet set kan de i høj grad koges ned til følgende punkter:

 • Man sparer penge
 • Man bevarer fuld kontrol og ejerskab over sit indhold
 • Man kan lave ændringer selv, hurtigt og billigt
 • Man får en ny værdifuld kompetence
 • Man opbygger en grundviden, der kan blive enormt værdifuld den dag, virksomheden har vokset sig så stor, at man ikke længere selv har tid til at arbejde med hjemmesider, og opgaven skal gives videre
 • Det er spændende at arbejde med hjemmesider

Spar penge

For mange er muligheden for at spare penge det vigtigste argument. Hvis man har interessen og tiden, kan man for det første spare penge på den indledende investering i en hjemmeside. Efterfølgende undgår man ikke blot dyr konsulentbistand til at vedligeholde og udvikle siden, man kan også i høj grad selv løse de problemer, der kommer hen ad vejen.

Stemningsbillede af en gylden sparegris ved siden af 5 møntstabler

Kontrol og ejerskab

Hvis du laver og administrerer din hjemmeside selv, har du fuld kontrol over design og funktioner på din hjemmeside. Du kan selv bestemme over ting som:

 • Menupunkter
 • Layout
 • Tekster
 • Farver
 • Fonte
 • Billeder

Men ikke mindst har du fuldt ejerskab over dit indhold. Ingen kan blande sig, så længe man da beskæftiger sig med lovlige ting.

Selvhjælp

Man kan til hver en tid lave ændringer selv. En stor del af den løbende hjemmesidevedligeholdelse består af ukomplicerede opdateringsopgaver og små reparationer. Du vil hurtigt opdage, at du let selv kan lave dette arbejde og dermed holde penge og knowhow i huset.

Lav din egen hjemmeside og skab en ny kompetence

Det er berigende at lære nye ting, der kan udvide din horisont og dit kompetenceområde.

Selvom hjemmesidearbejde kan læres af de fleste, er det trods alt forbundet med en hvis indlæringskurve, som skræmmer mange fra at gå i gang selv. Så hvis du har tiden, interessen og muligheden for at lære at lave en hjemmeside i WordPress, får du et stærkt kort på hånden i konkurrencen om jobs og forfremmelser på arbejdspladsen.

Jobsøgende

Hvis du er ledig, kan en sådan ny kompetence hurtigt risikere at gøre en forskel og hjælpe dig til at blive den, der udvælges til samtale.

Konkurrence på jobbet

Der er ofte en stor berøringsangst overfor ny computerteknik, der virker kompliceret og uoverskueligt. Og ja, hjemmesidearbejde er et bredt område, men redskaberne bliver hver dag mere brugervenlige, og hjemmesidearbejde består i stigende grad af at have overblik fremfor teknisk indsigt.

Hvis du er den medarbejder, der tør kaste sig over opgaven med at lære WordPress, eller andre systemer for den sags skyld, står du måske pludselig overfor en spændende forandring på din arbejdsplads.

Hjemmesidearbejde er spændende

Desuden er det enormt spændende at arbejde med hjemmesider, og alt det andet der hører med til arbejdet. Lav din egen hjemmeside og bliv revet med af den ene ”aha” oplevelse efter den anden. Du vil hurtigt begynde at føle dig hjemme i motorrummet på din hjemmeside eller blog.

Hvad skal man kunne for at gå i gang?

Du skal have et helt grundlæggende kendskab til at arbejde med en computer. Du skal kunne søge på internettet, og du skal kunne bruge de mest almindelige programmer som tekstbehandling eller mail-programmer. Der er trods alt for meget teknik til, at man kan magte det hele, hvis man samtidig starter fra bunden som computerbruger.

Hvis du er helt ny computerbruger, vil jeg derfor anbefale en løsning, hvor teknikken håndteres for dig. Her vil jeg anbefale WordPress.com, som tilbyder en helt gratis serviceret løsning. Fordelen ved denne løsning er at du senere kan gå over til den selvkørende udgave af WordPress uden at skulle lære et nyt system helt fra bunden endnu en gang.

Skal man da ikke kunne programmere?

Bag forhænget til internettet og hjemmesider er alt selvfølgelig meget kompliceret, og adgang frarådes for de fleste almindelige mennesker. Imidlertid findes der efterhånden masser af løsninger, hvor man kan kontrollere den komplekse teknik gennem intuitive brugerflader.

Stemningsbillede. Screenshot af html kode.

Et godt eksempel er WordPress, som er det mest udbredte CMS system i verden, og som driver mere end 30 procent af alle websites. (CMS står for ”Content Management System” og er et system der styrer dit indhold efter emner og tid).

Lav din egen hjemmeside i WordPress uden at kende det mindste til nogen form for kode eller programmering.

Det er en beskrivelse, man ofte støder på, og som er fuldstændig korrekt. Brugervenlighed og let tilgængelighed er hele filosofien bag WordPress.

Hvad koster det at komme i gang?

For at lave en ny hjemmeside i WordPress, skal du i første omgang ikke bruge andet end et domænenavn og et godt webhotel. Du kommer dog hurtigt til at skulle bruge en designskabelon (WordPress tema) og diverse små udvidelser (plug-ins) til din WordPress installation.

Domænenavn

Et domænenavn koster i første omgang ca. 110,- kr. inklusiv registrering og afgift for det første år. Herefter koster det blot 45,- kr. om året at eje et domæne.

Hos Simply (tidl. UnoEuro) finder du et værktøj hvor du kan se om dit drømmedomæne er ledigt.

WordPress er gratis

WordPress er i sig selv et gratis open source program, som ofte kan installeres med ”1-klik” installationer på dit webhotel. WordPress kan også downloades gratis og installeres manuelt, hvis du foretrækker at gøre det selv.

WordPress tema

Et tema er en form for designskabelon, der ligger som et ”lag af makeup” oven på selve WordPress. Der findes svimlende mængder af temaer, der prismæssigt svinger mellem at være gratis til at koste større beløb for mere specielle temaer. Dog findes der et kæmpe udvalg af stærke temaer i prisklassen 250-450,- kr.

Ikke så overraskende er gratis temaer ofte ret primitive, og er i mange tilfælde blot barberede smagsprøver på betalte udgaver. Imidlertid kan man sagtens finde udmærkede gratis temaer, der fint kan bruges til at komme i gang med en personlig hjemmeside.

Hvis man, til sin virksomhed, ønsker teknisk support, større design frihed og flere funktioner, bør man købe et godt tema fra starten.

Pagebuilder

Alternativt kan du vælge en pagebuilder (hjemmesidebygger), som giver dig mulighed for at bruge færdige layouts, eller lave din side helt fra bunden uden at skulle kunne programmere.

De mest udbredte pagebuildere er Elementor, Divi.

Et godt webhotel

Oprettelse af webhotel og det første års hosting koster i skrivende stund ca. 225,- kr. hos Simply (tidl. UnoEuro), som er det webhotel, jeg anbefaler på nuværende tidspunkt. Jeg har en del erfaring med webhoteller herhjemme og i udlandet, og de tilbyder en fin blanding af pris, kvalitet og service.

Man kan lave research på området i det uendelige, og man spilder hurtigt en masse tid med at læse anmeldelser og kommentarer. Webhotelmarkedet er en jungle af tekniske sammenligninger, og man støder ofte på meget stærke holdninger i diverse fora, hvor emnet diskuteres.

Mit bedste råd er at tage en hurtig beslutning baseret på webhotellets specifikationer og eventuelle erfaringer fra venner og bekendte, eller andre du stoler på.

Man kan altid flytte en hjemmeside til et andet webhotel, hvis man ikke er tilfreds. Kvaliteten kan hurtigt ændre sig. Man ser jævnligt at et populært webhotel hviler på laurbærrene, og ikke udvider server kapaciteten i takt med en øget kundetilgang.

At flytte en hjemmeside er mere upraktisk og irriterende, end det er kompliceret.

Udvidelser (WordPress Plug-ins)

Udvidelser er små ekstra programmer, som tilbyder udvidede eller nye funktioner. De fås i langt de fleste tilfælde som gratis versioner. Også her findes der dog ofte mere avancerede udgaver, der koster penge, men man kommer virkelig langt uden at bruge en krone. Installation og brug af udvidelser er ganske ukompliceret, og jeg vender tilbage til emnet i stort omfang her på siden og i mine WordPress kurser.

Samlet startudgift for en ny hjemmeside

Du kan altså for ca. 350,- kr. komme i gang med at lave din egen hjemmeside eller blog til din virksomhed, dig selv eller din forening. Du vil hurtigt støde på fristelser, der koster ekstra, men afhængig af dit budget og krav til hjemmesiden, behøver det ikke at koste mere at komme i gang.

Hvor lang tid tager det at lave en hjemmeside eller blog?

” Lav din egen hjemmeside på under 5 minutter ” er det lidt poppede svar, man ofte støder på. Det er principielt korrekt, men på 5 minutter har du naturligvis ikke andet end en tom WordPress side, der stadig kræver en hel del arbejde.

Men faktum er, at du kan have en hjemmeside eller blog på nettet på ingen tid. Dernæst kommer så arbejdet med indhold og design. Det kan være ting som farver, fonte, billeder, tekster, søgemaskineoptimering (SEO), integration af sociale medier osv.

Lav din egen hjemmeside, men opstil realistiske forventninger til den tid man skal bruge på arbejdet, og det resultat man kan opnå på kort tid.

Hvordan lærer man dog alt det?

Ny teknik virker ofte overvældende at gå i gang med, og hjemmesidearbejde er ingen undtagelse. Men alle der har et rimeligt kendskab til at arbejde med computere, kan lære at lave deres egen hjemmeside eller blog.

Dog er det vigtigt at vide, hvad man går ind til på forhånd. Det er ærgerligt at bruge tid og penge på noget, man ender med ikke at gennemføre. Du vil ofte høre, at WordPress er let at lære, hvilket principielt er korrekt. WordPress er meget lettere at lære end så mange andre programmer. Jeg vil dog formulere det lidt anderledes og sige:

WordPress er ikke let, men let tilgængeligt!

Man skal også være opmærksom på, at selve arbejdet med WordPress kun er en del af det hele. Der hører mange andre ting med, som ligger udenfor rammerne af selve WordPress. Men hvis du har tid og lyst, så lav din egen hjemmeside og jeg garanterer, at det hele stille og roligt vil give mening.

Melfar Web Designs artikler og starthjælp

Hvis du har mod på at lave din egen hjemmeside, må du altså endelig ikke lade dig skræmme af teknikken. Der er som sagt meget at lære, men elementerne er hver for sig ret ukomplicerede, og det kræver blot tålmodighed til at tage en bid ad gangen.

Brug artiklerne så meget du vil her på Melfar Web Design. Du lærer det hele hurtigere ved at få lidt starthjælp end ved forsøg og egen research.

Hvis du gerne vil endnu hurtigere i gang, eller bare sidder fast, tilbyder jeg forskellige niveauer af starthjælp. Det kan være lige fra starthjælp på time basis til en nøglefærdig professionel hjemmeside.

Kom snart igen

Jeg håber, at jeg kan hjælpe dig med at afmystificere arbejdet med hjemmesider og blogs. Opdaterede WordPress-kurser, værktøjsforslag og artikler vil løbende blive udgivet her på Melfar Web Design.

Du vil forhåbentlig hurtigt finde inspiration til at dykke ned i en ny og spændende verden, hvor jeg er sikker på, at du vil finde mange interessante og spændende oplevelser.

Jeg deler alle mine erfaringer med at lave WordPress hjemmesider, og ikke mindst alt det der følger med såsom;

Lav din egen hjemmeside med inspiration og hjælp fra Melfar Web Design og bliv selvkørende WordPress superbruger på kort tid.

 

Skrevet af
Michael Glans
Web designer, 3d animator & indehaver
Top
error: Content is protected !!