Melfar Web Design blog post

Hvad er WHOIS og anonym registrering? | Web-ordbogen

Udvalgt billede til artiklen, "Hvad er WHOIS og anonym registrering?". Rødbrunt design med tre horisontale felter, mørkest i midten.

Whois er en form for register, der indeholder en masse information omkring ejerforholdet for et domæne. Det kan nærmest kaldes for internettets telefonbog.

Whois er en søgeprotokol, og er en sammentrækning af “Who is”, eller “hvem er” direkte oversat til Dansk. Den tekniske forklaring er lang, kedelig, og fuldstændig ligegyldig for langt de fleste af os.

For den almindelige Dansker eller hjemmesideejer er der primært to interessante aspekter.

  • Muligheden for anonymitet
  • Køb/overtagelse af domæner

Anonymitet

For den almindelige hjemmesideejer er den vigtigste information nok, at man har mulighed for at gemme ejerskabet af et domæne, hvis man ønsker at være anonym.

Det fungerer ved, at domænet vil fremgå som værende ejet, af det webhotel der hoster domænet.

Køb og salg

For andre kan dette register være brugbart, hvis drømmedomænet er besat, og man er så opsat på at få fat i det, at man er villig til at købe det af den nuværende ejer.

Hvis vedkommende har valgt åben registrering, har man mulighed for at spørge, om domænet er til salg.

Hvordan søger man oplysninger?

I modsætning af hvad man skulle tro, findes der et hav af sider der tilbyder WHOIS-søgninger. Oplysninger om hjemmesider er offentlige, og alle disse sider bliver for det meste brugt til at skabe passiv indtægt vha. reklamer eller provisions-links.

Et godt eksempel på en sådan side er: whois.domaintools.com

Hvordan bliver man anonym?

Ved mange webhoteller i udlandet kræver det typisk blot at sætte et flueben ved servicen i sit administrationspanel. Imidlertid er det ikke alle webhoteller, der tilbyder denne service, og det varierer, om det er en gratis eller betalt service.

Herhjemme er det muligt, men desværre ikke helt så let. Det kræver at man søger navne- og adressebeskyttelse ved folkeregistret, hvilket virker helt vanvittigt for at sige det lige ud.

Til gengæld skulle det så ifølge DK-Hostmaster gå helt automatisk at blive anonym i WHOIS.

Se vejledning på DK-Hostmaster

Hvad er Whois set med SEO øjne

Det er generelt stort set umuligt at få præcise oplysninger om, hvad der falder i god jord ved Google, og dette er et af de SEO områder, hvor man finder svar i øst og vest.

Der er jo ingen andre end Google, der ved det, men der hersker bred enighed om, at det i hvert fald ikke skader at spille med åbne kort, og stå ved ejerskabet af sin hjemmeside. Man støder ofte på argumentet, at åben registrering udstråler at domænet bliver behandlet seriøst af ejeren.

OBS!

Vær opmærksom på at det kan tage noget tid at ændre status efter, at systemet har registreret dit oprindelige valg.

Michael Glans, indehaver af Melfar Web Design

Skrevet af

Michael Glans

Web designer og 3d animator
Indehaver