+45 25331903
mg@melfarwebdesign.dk

Hvad er PHP? | Web-ordbogen

Udgivet:
01/01/2019
Redigeret:
25/06/2020

Hvad er PHP? PHP står for Hypertext Preprocessor, og er et meget udbredt open source programmeringssprog til webapplikationer. PHP hører til i web-ordbogen da det, indtil videre, er det programmeringssprog som WordPress bygger på.

PHP er ikke noget, man skal have installeret på sin computer i stil drivere og den slags. PHP er såkaldt "serverside" kode som kører på hjemmesidens server. Siden leveres så til brugerens browser i form af HTML, CSS, Javascript og andet.

Udsnit af et stykke PHP kode.

Hvad er PHP, og hvorfor bør jeg vide hvad det betyder?

Selv for ganske almindelige hjemmesidebrugere er det godt at kende til begrebet af et par årsager:

Krav til webhotel

Når man leder efter et webhotel til en WordPress hjemmeside eller blog, er det et krav at webhotellet understøtter PHP, da det som sagt er det programmeringssprog som WordPress er baseret på.

Dette er dog efterhånden en lidt akademisk snak, da WordPress er så udbredt, at næsten alle webhoteller kan hoste en WordPress hjemmeside eller blog. Ofte reklamerer web-hotellerne endda med ”1-klik” installation af forskellige hjemmesidesystemer, og hvis WordPress er nævnt, er sagen jo klar. Men hvis ikke, ved du nu, at du lige skal grave lidt videre.

Hvis du skulle være teknisk interesseret. Ved at klikke hér se de seneste udgaver af PHP.

WordPress.org kan du se, hvilken PHP udgave der anbefales til at drive en WordPress installation.

Mulighed for ændringer i PHP koden

En anden god grund til at gøre sig bekendt med PHP er, at det en sjælden gang imellem kan være en fordel, at kunne lave små ændringer i sidens PHP kode. Med ændringer mener jeg ikke at lave ny PHP kode, men derimod kun at kunne erstatte småting her og der. Det kunne være udskiftning af ord, tal eller links der måtte være integreret i dele af et WordPress tema.

Man skal dog være yderst varsom med at røre ved denne kode i direkte sin WordPress installation. Hvis man vil ændre noget i PHP sammenhæng, bør man benytte et såkaldt Child Theme. Dette er en form for ”mellemtema”, hvor man kan lave ændringer, der ikke risikerer at ødelægge noget i selve temaet. En ekstra fordel ved at benytte et sådant tema er, at ændringerne forbliver aktive, selvom du opdaterer dit tema, hvilket ellers ville overskrive dine ændringer i hovedtemaet. Alternativt kan man integrere PHP kode ved hjælp af et plugin.

Bare godt at vide

For langt de fleste vil det være rigeligt bare lige at registrere, hvad PHP er. Dermed er man lidt forberedt på, hvor man måske kan søge en løsning, den dag man støder på et problem, der ikke kan løses i WordPress brugerfladen eller i de almindelige temaindstillinger.

Hvis du derimod står i en situation, hvor du vil lave din egen hjemmeside, bliver denne viden pludselig mere væsentlig.

Skrevet af
Michael Glans
Web designer, 3d animator & indehaver
Top
error: Content is protected !!