+45 25331903
mg@melfarwebdesign.dk
+45 25331903
mg@melfarwebdesign.dk

Hvad er HTML? Web-ordbogen

Udgivet:
01/01/2019
Redigeret:
25/06/2020

Hvad er HTML og hvordan ser det ud i en browser? HTML står for ”Hyper Text Markup Language”, og er det programmeringssprog, der bruges til at vise indholdet på f.eks. en WordPress hjemmeside i en internet-browser. Faktisk er HTML fundamentet for internettet, og selvom forskellige hjemmeside- og blogplatforme baserer på andre programmeringssprog, er det i sidste ende HTML, der gør dig i stand til at se indholdet af en hjemmeside på din computer.

Indholdet på en HTML side defineres af såkaldte HTML tags, der bestemmer karakteren af dit indhold. Tags er små forkortelser, eller kodeord, der omkranser den tekst eller det element, de skal definere.

Et HTML tag afgør for eksempel, om der er tale om en overskrift eller et stykke brødtekst. Herunder kan du se et par eksempler på sådanne tags der definerer indholdstypen:

  • <h1>Dette er en overskrift</h1>
  • <p>Dette er et almindeligt stykke tekst</p>

Selve sidens struktur bestemmes med andre HTML tags. Der er her tale om tags der bruges til at opdele siden i portioner. Udover den strukturelle funktion har de også til formål at fortælle søgemaskinen hvad de forskellige blokke indeholder. Eksempler på sådanne tags er:

  • <div>
  • <section>
  • <aside>
  • etc.

Hvad er HTML og hjemmesidedesign

HTML understøttes af et "Design lag" i mangel af en bedre dansk beskrivelse. Dette kaldes oftest styling, og er det, der gør siden indbydende at se på. Denne styling hedder CSS (Cascading Style Sheets). Uden CSS-styling ligner en HTML side mest af alt et helt almindeligt tekstdokument.

Man kan se en hjemmeside uden styling i alle browsere. Dog skal der i f.eks. Chrome bruges en udvidelse til dette. I firefox er denne funktion indbygget og kan findes under:

Med et tryk på "Alt" knappen på dit tastatur aktiveres menu linjen i Firefox. Dernæst vælger du vis > sidestil > ingen sidestil

Desuden kan det være en stor fordel, med mellemrum at se sin hjemmeside på denne måde, da dette også er sådan, Google og andre søgemaskiner ser din side.

Søgemaskinen er i første omgang fuldstændig ligeglad med dine lækre fonte eller dine flotte farver. Det handler udelukkende om  om dit indhold. Dermed ikke sagt at dit web design er ligegyldigt. Sidens design er selvsagt meget afgørende for om den besøgende bliver på siden eller ej.

Skrevet af
Michael Glans
Web designer, 3d animator & indehaver

Melfar Webdesign

En del af Melfar Digital
CVR: DK35980083
Platanhaven 13
5500 Middelfart
Mobil: +45 25331903
Mail: mg@melfarwebdesign.dk
Copyright 2015-2020 - Melfar Digital 
error: Content is protected !!