COVID 19 INFO - Jeg arbejder indtil videre 100% online via telefon, videokonference, skærmoptagelser m.m.

Hvad er et webhotel? | Web-ordbogen

Udgivet:
25/06/2020
Redigeret:
27/06/2020

Et webhotel er en virksomhed der sælger serverplads til din hjemmeside, og ikke mindst den knowhow der skal til for at gøre din hjemmeside eller blog tilgængelig på internettet. Et webhotel kaldes ofte for hosting eller web hosting. Hvis du vælger at have en selvejet hjemmeside, hvor du selv kontrollerer og bestemmer, så skal du bruge et webhotel. Hvis du vælger en af de andre mere fastlåste hjemmeside/blog løsninger,  håndteres hosting af udbyderen. Eksempler på sådanne løsninger kunne være Wix eller Squarespace.

Læs evt. min artikel om hvorfor jeg anbefaler, at du selv kontrollerer din hjemmeside eller blog.

Lav din egen hjemmeside, og bestem det hele selv

Teknikken bag et webhotel

Det er naturligvis uendeligt mere komplekst end at stille en harddisk eller cloud plads til rådighed. Primært sælger webhotellet den knowhow der skal til for at drive en hjemmeside effektivt og ikke mindst sikkert.

Man behøver blot at læse oversigten over et webhotels specifikationer for at få en fornemmelse af, hvor omfattende det er at være vært for en hjemmeside eller blog.

Hosting typer

Der findes en del forskellige kategorier af webhoteller, men herunder kan du se en oversigt over de mest almindelige typer.

Shared hosting

Shared hosting er den billigste form for hjemmeside-hosting. Her deler en server med mange andre hjemmesider, nogle gange uhyggeligt mange. Kvaliteten i denne kategori varierer voldsomt og hjemmesidehastigheden ligeså.

Hvis man for eksempel deler server med en hjemmeside, der pludselig får meget trafik, kan hastigheden på din side falde dramatisk uden, at du opdager det.

Managed hosting

Maneged hosting er en webhotel type, der primært findes i udlandet. Der er her typisk tale om webhoteller, der er specialister i WordPress hosting.

Webhotel prisen er noget højere, men man får også typisk en hurtigere hjemmeside med mere luksuriøse faciliteter. Det kunne være ting som:

  • Staging
  • Specialiseret caching
  • God support
  • Gratis CDN
  • Bedre load-tider
  • Etc.

Ofte er der her imidlertid stadig tale om shared hosting, men i noget mere komfortable og sikre omgivelser.

Dedikeret hosting

Med dedikeret hosting er man oppe i den dyre ende, hvor man ofte finder de store virksomheder eller sider med rigtig meget trafik.

Som navnet siger, har man her sin helt egen server. Det betyder ikke nødvendigvis, at man har sin egen fysiske harddisk, men kan også være både virtuelle servere eller cloud baserede løsninger.

I dette segment finder man også begreber som VPS (Virtual Private Server), som er i stor vækst.

Cloud hosting

Cloud hosting er en nyere type webhotel, og er også et voksende område. Dette er en fleksibel løsning, hvor man typisk betaler efter forbrug af plads og trafik.

Det er derfor en løsning, som kræver lidt mere opmærksomhed end løsninger, hvor man betaler et fast beløb.

Stemningsbillede af en række serverskabe der svæver i hvide skyer med blå himmel i baggrunden. Skal symbolisere cloud hosting.

Skal man have sit webhotel i Danmark?

Svaret er ja og nej.

Man kan principielt have sin hjemmeside eller blog liggende på et hvilket som helst webhotel uanset hvor i verden. Desværre er det ikke helt så simpelt. En af ulemperne ved at have et landebestemt TLD som vores lille DK domæne er, at de fleste webhoteller i andre lande, ikke kan hoste et DK domæne. Dette problem kan dog omgås men kræver at man kender til at lave DNS ændringer. DK domæner hostes ved DK Hostmaster og her har man mulighed for at redelegere (skifte navneserver) og dermed "pege" domænet på den udenlandske server. Her kommer der dog lidt tekniske begrænsninger ind i billedet da DK Hostmaster kun understøtter NS (Name Server) protokollen. Afhængig af det udenlandske webhotel kan det være nødvendigt at lade DNS gå igennem, f.eks. Cloudflare for at få adgang til flere DNS protokoltyper. Det er netop denne løsning jeg gør brug af til Melfar Web Design. Billede om DNS til udenlandsk webhotel.

Inden man vælger webhotel udbyder er det fordelagtigt at tage hensyn til hvor ens målgruppe befinder sig. Er dine kunder i Danmark har det visse SEO fordele at serveren er på dansk grund. Ligeledes er det jo rart at kunne kommunikere med webhotellet på Dansk.

Hvis man taler Engelsk, og er villig til at give afkald på den SEO fordel der måtte være ved at have siden hosted i Danmark, får man til gengæld et væld af nye muligheder. Udbudet af webhotel-løsninger er uendeligt meget større hvis man har frit valg på alle hylder.

Populært og billigt webhotel i Danmark

Simply (tidl. UnoEuro) – Godt og billigt webhotel, med fuld kontrol over alle funktioner fra et overskueligt kontrolpanel. Jeg har flere sites hostet ved Simply, og jeg er indtil videre meget tilfreds.

Et populært managed webhotel til WordPress i udlandet

WP-Engine – Premium Managed WordPress hosting af høj kvalitet. Det er lidt pebret, men de tilbyder til gengæld hurtig og sikker hjemmesideplads, og de har den mest optimale backup service, man kan forestille sig.

Desuden tilbyder de en genial ”Staging” feature.  Denne funktion gør det muligt, med eet klik, at kopiere sin side over i et gemt område, hvor man kan lave store og små ændringer. Når man er færdig, kan man igen, med eet enkelt klik, flytte den ændrede side tilbage som den aktive side. Melfar Web Design er hostet ved WP Engine, og jeg kan anbefale det uden tøven.

Webhotel pris

Prisen på webhoteller er en lidt pudsig ting. Af en eller anden grund er det et område, som mange er tilbageholdende med at bruge penge på og det til trods for, at det rigtige webhotel kan forbedre SEO. Ligesom med så mange andre produkter og serviceydelser, så hænger pris og kvalitet sammen. Det er i dén grad også tilfældet på webhotel området. Søgemaskinerne elsker hurtige og sikre hjemmesider, så mht. SEO kan det være en lavthængende frugt at ofre lidt ekstra på hjemmeside-hosting.

Hvis man sammenligner med mange virksomheders andre udgifter som personale, husleje, firmabiler osv. er selv et dyrt webhotel en dråbe i havet, når man tænker på, hvor vigtig en hjemmeside er for mange virksomheder.

Man skal naturligvis vurdere, hvad der er godt nok til det enkelte formål. En personlig blog kan naturligvis sagtens nøjes med den billigste hosting, hvorimod man med fordel kan investere lidt til erhvevshjemmesiden.

Skrevet af
Michael Glans
Web designer, 3d animator & indehaver