Melfar Web Design blog post

Hvad er et domæne? | Web-ordbogen

Et domæne er et ord, eller en kombination af ord, efterfulgt at et efternavn, som for eksempel .dk. Dette efternavn kaldes for et Top Level Domain (TLD). Ordene domæne og domænenavn bruges i flæng, og betyder principielt det samme.

I Danmark bruges .dk oftest som TLD, men i takt med at det er blevet sværere at få et ønsket DK domæne, er andre efternavne blevet mere udbredte. F.eks. ser man jævnligt .nu efternavne på Danske hjemmesider og blogs.

Hvor køber man et domæne

Man kan købe domænenavne ved de fleste webhoteller. De store internationale domæner kan man købe i hele verden, hvorimod et DK domæne, så vidt jeg ved, kun kan købes ved en registrant i Danmark.

Jeg har gennem længere tid købt domæner ved mit foretrukne Danske webhotel, Simply (tidl. UnoEuro). Det er ganske ligetil, og de har en udmærket domænetest, hvor du kan se, om dit drømmedomæne er ledigt.

Domæne uden webhotel

Man kan sagtens eje et domæne uden nødvendigvis, at skulle bruge penge på webhotel også. Det er jo en god ting at vide, hvis man ikke har brug for en hjemmeside med det samme. Det kunne være situationer, hvor du blot vil sikre dig et domæne, eller hvor du vil pege et enslydende domæne på dit primære domæne.

Inden jeg for alvor begyndte at arbejde med hjemmesider, faldt jeg i fælden adskillige gange. Jeg brugte således en del penge på webhoteller til domæner, jeg egentlig bare ville eje til senere brug.

Mange webhoteller tilbyder nemlig ikke hosting af domæner uden, at man køber webhotel også. De er enormt dygtige til, at få det til at virke naturligt, at man da skal have et webhotel sammen med domænet. Det betaler sig altså lige se sig for, hvis man først skal bruge domænet senere.

Ved Simply (tidl. UnoEuro) koster det ca. 300,- for registrering, DNS service, og det første års hosting af domænet.

DK-Hostmaster

I modsætning til hvad man skulle tro, er det faktisk ikke webhotellet, der administrerer dit domæne. Webhotellet formidler salget, og hoster domænet så det kan kobles sammen med deres webserver, hvor din hjemmeside eller blog installeres. Den egentlige administration af domænet håndteres af DK-Hostmaster

Du kan til hver en tid pege dit domæne på en anden server, hvis du ønsker at have din hjemmeside liggende ved et andet webhotel.

Hvem ejer domænet

DU ejer domænet, så længe du betaler for at forny det.

Vær dog lige opmærksom på, at køb af et domæne ikke giver dig ret til navnet i større sammenhæng. Registrering af et domæne er udelukkende en teknisk mulighed for at have en hjemmeside eller blog koblet til domænenavnet.

Hvis du ønsker at eje retten navnet, er det en helt anden, og uendeligt meget mere kompliceret sag. I denne sammenhæng ændres begrebet (domænenavnet) til at være et varemærke, som kan registeres ved Patent og Varemærkestyrelsen for små 2400 kr.

Køb domænet så snart du får en god ide

Husk at det kun koster 50 kroner om året at holde på et domæne. I det store billede er det jo småpenge for de fleste, så skynd dig at købe domænet til din gode ide hvis det er ledigt. Det bliver måske aldrig ledigt igen!

Michael Glans, indehaver af Melfar Web Design

Skrevet af

Michael Glans

Web designer og 3d animator
Indehaver