+45 25331903
mg@melfarwebdesign.dk

Hvad er en URL? | Web-ordbogen på Melfar Web Design

Udgivet:
15/07/2018
Redigeret:
25/06/2020

Hvad er en URL? Det spørgsmål støder man ofte på, hvis man bruger forkortelsen i det daglige. URL står for ”Uniform Resource Locator”. På Dansk betyder det ikke mindre end Enhedsressourcefinder, så vi kan vist hurtigt blive enige om at benytte forkortelsen i stedet?

URL betegnelsen lyder jo ret teknisk, men er ganske enkelt den tekniske betegnelse for en hjemmesideadresse eller web-adresse på engelsk, som selv vi Danskere ofte kalder det. En hjemmeside er også knyttet til en IP-adresse, men det er meget lettere at arbejde med et navn fremfor et langt nummer.

Personer der bruger nettet meget benytter ofte disse begreber i flæng, men URL betegnelsen bruges dog mest af mere drevne internet brugere.

Hvad er URL elementerne?

Et helt typisk eksempel på en URL kunne være: https://melfarwebdesign.dk

http (Protokol)

Http er én af en håndfuld forskellige såkaldte protokoller, som beskriver hvilken service og port, der skal bruges til den enkelte hjemmesideadresse. De mest almindelige protokoller er:

  • http (Hjemmesideadresse)
  • https (SSL-krypteret hjemmeside)
  • ftp (adresse i forbindelse med filhåndtering og filoverførsel)

En port er en systemadgang, der har et nummer, som ofte hedder 80, 443 og lignende. Du er måske stødt på dette begreb, når du har indrettet dit e-mail program, eller hvis du har prøvet at benytte et FTP program.

www

Forkortelsen ”www” er efterhånden kendt af de fleste, men står for World Wide Web. Forkortelsen angiver, at der er tale om en adresse på internettet.

Tidligere var www en del af de fleste hjemmesideadresser, men mange anser efterhånden dette for at være overflødigt og gammeldags. Det kommer bag på mange, at man rent faktisk selv kan vælge, om www skal være en del af en given hjemmesideadresse. I realiteten er www udgaven et underdomæne (subdomæne). Derfor sparer man faktisk en omdirigering, hvis man bruger sig domæne uden www. Som det kan ses er det denne domænevariant jeg har valgt til Melfar Web Design.

Melfar Web Design (Domæne)

Den vigtigste del er naturligvis det valgte domæne, som man kan købe retten til at benytte efterfulgt af det valgte TLD.

.dk (TLD)

TLD betyder Top Level Domain og er den del af domænenavnet, der kommer efter punktum. Det er meget ofte en landekode som eksempelvis

  • .dk
  • .com

Der findes efterhånden mange TLD muligheder, og i takt med at det bliver sværere at få det ønskede domænenavn med en populær TLD, begynder andre at bliver mere udbredte.

Eksempler på andre kendte TLD navne er:

  • .info
  • .org
  • .net

Hvornår er det vigtigt at vide mere om en URL?

I hverdagen er det jo ikke noget, den almindelige bruger behøver bruge meget tid på, men når man begynder at arbejde med hjemmesider, bliver det pludselig meget mere væsentligt at kende forkortelsens betydning, og de elementer URL adressen består af. Så det er godt at have URL forkortelse med i baggagen, når du begynder at arbejde med din WordPress hjemmeside eller blog.

Skrevet af
Michael Glans
Web designer, 3d animator & indehaver
Top
error: Content is protected !!