COVID 19 INFO - Jeg arbejder indtil videre 100% online via telefon, videokonference, skærmoptagelser m.m.

Domæne med eller uden www? 5 tips til din beslutning

Udgivet:
25/06/2020
Redigeret:
10/11/2020

Du har måske allerede lagt mærke til, at det er forskelligt, om hjemmesideadresser er med eller uden www. Det er hverken en browser-indstilling eller en tilfældighed. Faktisk er det noget du, som ejer af en hjemmeside eller blog, bestemmer suverænt.

Indtil for blot nogle få år siden var det en selvfølge, at www var en del af en hjemmesideadresse. Men det er efterhånden blevet meget moderne at bruge et domæne uden www, og mange synes, at adresser med www ser gammeldags ud.

Der er ikke tale om forskellige domæner, som man skal købe separat. Hvis du køber ABC.dk, kan du bruge domænet med eller uden www, præcis som du ønsker. Dermed ikke sagt at man løbende skifter frem og tilbage. Man vælger sin favorit udgave, og holder sig til den.

Skal din hjemmeside skal være med eller uden www

Skal man så vælge det ene eller det andet? Hvis du skal til at lave din egen hjemmeside uden den helt store baggrundsviden om hjemmesideteknik, er det et noget uoverskueligt teknisk valg. Heldigvis er valget ret ukompliceret, når man får sat sig ind i emnet. Men det kræver en del research at komme til en konklusion.

Jeg håber, at denne artikel kan spare dig for denne research, så du hurtigt kan nå en afgørelse og komme videre med dit hjemmesideprojekt.

Efter tidligere grundig research nåede jeg frem til følgende fem ting, der har hjulpet mig i mine egne beslutninger:

  • Google er ligeglad med om din side er med eller uden www.
  • Underligt nok er www udgaven faktisk et underdomæne, og man sparer principielt en viderestilling ved at bruge domænet uden www. Dette kan siges at være en ganske lille teknisk fordel.
  • Det er i høj grad en smagssag, og beslutningen kan mere eller mindre koges ned til, hvilken variant man synes er pænest eller smartest.
  • Alle ved efterhånden, at der er tale om en webadresse, når det slutter med .dk (eller anden TLD). Det kan derfor være lidt befriende at slippe for at bruge www.
  • Vælg det du synes bedst om, og se dig ikke tilbage. Lad være med at lave det om senere, med mindre du lige er startet, eller hvis der er tale om en hobby hjemmeside. Det kan have store SEO omkostninger, at lave det om når du er kommet godt i gang.

Hvis du stadig er lidt usikker, kan du jo se lidt på hvad de store spillere gør. For eksempel bruger Danmarks Radio og selveste Google modellen med www, hvilket nok hænger sammen med at det ville have uoverskuelige tekniske konsekvenser at lave det om.

  • www.Google.com
  • www.DR.dk

Til gengæld bruger to af de helt store autoriteter på SEO-området deres domæne uden www:

Det kunne også være en mulighed at se, hvilken variant dine konkurrenter har valgt.

Sådan valgte jeg

Som du kan se i din browsers adressefelt, har jeg valgt at udelade www her på Melfarwebdesign.dk. Det er første gang jeg gør det, og jeg har I adskillige tidligere tilfælde brugt www på mine hjemmesider.

Da jeg skulle træffe valget til mit review site, www.OfficeOrbiter.com, synes jeg at det gav domænet en god grafisk balance, når der stod noget på begge sider af selve navnet. Desuden følte jeg på det tidspunkt, at med www i domænet, ville ingen være i tvivl om, at der var tale om en webadresse, når det blev brugt på nettet og på tryksager.

Da jeg, meget senere, skulle træffe valget til Melfar Web Design, havde jeg vænnet mig mere til domæner uden www. Jeg valgte altså at udelade www, og jeg er rigtig glad for min beslutning. Faktisk synes jeg så godt om det, at www nu irriterer mig på den anden side.

Sådan gør du

Teknisk set er det er ganske let at vælge, om man vil bruge sit domæne med eller uden tre gange w. Det gør man med følgende skridt:

  • I forbindelse med en WordPress hjemmeside angives dette i kontrolpanelet. (Se hvordan længere nede).
  • Derefter fortæller man Google (i webmaster området "Google Search Console"), om man ønsker at gøre udgaven med eller uden www til det primære domæne.
  • I visse tilfælde kan det være nødvendigt at benytte en 301 viderestilling*. Mere om det i en anden artikel.

Sådan tester du din viderestilling for dit domæne

Det er værd lige at være sikker på at viderestillingen på dit domæne virker som du ønsker. Hvis begge domænevarianter kan besøges, risikerer man problemer med dobbelt indhold.

En hurtig måde at teste om dit domæne er opsat korrekt er, at indtaste dit domæne i browseren med og uden www. Hvis du kan tilgå domænet med begge adresser, skal der laves en viderestilling af det sekundære domæne til det primære. Her mener jeg, om du kan komme ind på domænet uanset om du skriver adressen med eller uden www.  Med andre ord at kan komme ind på begge adresser, uden at blive sendt videre til det ene eller det andet.

*Der findes en række viderestillingskoder. Oftest bruger man dog 301 eller 302. 301 er en mere permanent viderestilling hvorimod 302 er en midlertidig viderestilling. I langt de fleste tilfælde er 301 det rigtige valg.

Skrevet af
Michael Glans
Web designer, 3d animator & indehaver